Фото: Instagram Андрія Пільщикова

Захищав українське небо із перших хвилин війни: що відомо про пілота "Джуса", який загинув у авіатрощі на Житомирщині

У Повітряних силах офіційно повідомили про загибель пілота з позивним "Джус" в авіатрощі на Житомирщині. Андрій Пільщиков літав на винищувачі МіГ-29, брав участь у повітряній обороні Києва на початку повномасштабного вторгнення Росії.

25 серпня 2023 року на Житомирщині сталася жахлива авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання у небі зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39.

"Усі троє пілотів, на жаль, загинули. Серед загиблих — відомий пілот 40-ї бригади тактичної авіації на позивний "Джус", — повідомили у Повітряних силах.

TrueUA зібрав усе, що відомо про легендарного пілота, який понад усе мріяв про якнайшвидшу перемогу нашої країни.

Що відомо про Андрія Пільщикова

"Джус" служив льотчиком винищувача МіГ-29. У 2018 році брав участь у міжнародних навчаннях "Чисте небо 2018". Саме тоді йому американці підібрали позивний "Джус". У компанії після навчань пілоти збиралися вечорами на пиво або вечірки, і на всіх український пілот відмовлявся від випивки та обирав сік (juice з англ., — ред.). От на церемонії після навчань давали позивні льотним колективам, всі для нього одноголосно обрали "Джус". 

З початком широкомасштабного російського вторгнення Пільщиков брав участь у повітряній обороні Києва. У березні 2022 року він розповідав журналістам CNN, що Росія намагалася здобути перевагу в українському повітряному просторі, однак зазнавала великих втрат. За його словами, тоді він постійно перебував на чергуванні в кабіні літака, або поблизу бойової машини. І одразу після отримання інформації від радіолокаційних підрозділів вирушав на завдання зі знищення цілі.

Джус

Фото з Instagram Андрія Пільщикова

"Росіяни зазнавали великі втрати і вони бояться нашої протиповітряної оборони. Вони не можуть просто комфортно літати над Україною", — казав у перші місяці війни український пілот.

Він був одним з команди пілотів "Привиди Києва", які масово знищували ворожу авіацію на початку війни.

"Росіяни не воїни. Вони злочинці, особливо їхні пілоти бомбардувальників, тому що вони просто бомблять наших громадян, вони бомблять нашу громадськість; бомблять мирні міста; вони бомблять цілі, не пов'язані з військовою інфраструктурою; вони бомблять лікарні", — розповідав Андрій Пільщиков журналістам The Times у травні 2022 року.

Станом на 7 травня 2022 року "Джус" мав понад 500 годин бойового нальоту. Він неодноразово пояснював, чому Росія так і не змогла завоювати українське небо.

"Вони себе дуже сильно переоцінили та недооцінили наші можливості. Ми захищаємо нашу країну, міста, сім'ю. Самі придумували тактичні прийоми, штуки, щоб обдурити більш технологічного противника це і спрацювало. Наші командири ставлять глобальне завдання, а як його виконувати, за якими маршрутами, прийомами... це ми вирішуємо. У той час як росіяни тупо виконують накази, навіть якщо вони абсолютно смертельні для них", — зазначав "Джус".

Андрій Пільщиков в інтерв'ю The Washington Post, Financial Times, CNN, Fox News Channel, BBC News постійно закликав західних партнерів надати Україні сучасні винищувачі F-16. Зазначимо, що інтерв'ю іноземним ЗМІ він давав, приховуючи частину обличчя та не називав свого ім'я.

Пілот Андрій Пільщиков з позивним "Джус" загинув у авіатрощі на Житомирщині

Фото: ТСН

Першими про загибель відомого пілота повідомили його друзі Павло Поцелуєв та Меланія Подоляк.

"Ти мріяв про F-16 і дочекався новин про їхню передачу. Ти кохав свою пташку і буквально жив небом. Вічна пам’ять, Callsign Juice. Тепер ти буквально триматимеш наше небо", — написав Поцелуєв у Facebook. Меланія Подоляк опублікувала шеврон пілота з підписом "Назавжди".

Андрій Пільщиков з позивним "Джус" загинув у авіатрощі на Житомирщині

Фото: Facebook Меланія Подоляк

Наразі ДБР проводить ретельну перевірку для встановлення причин трагедії. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану літаків, дотриманню правил підготовки до польотів. Попередня кваліфікація правопорушення: порушення правил польотів або підготовки до них (ст. 416 КК України).

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.08.2023 17:12