Фото: АрміяInform

Одна з країн ЄС перешкоджає ухваленню щодо прийняття нового пакету санкцій проти Росії, — ЗМІ

У середу, 19 червня, країни-члени Європейського союзу не змогли домовитись про ухвалення 14-го пакету санкцій проти Росії, адже Німеччина заблокувала його ухвалення. Нерішучість Берліну частково пояснюється внутрішніми розбіжностями між Міністерством закордонних справ та відомством канцлера.

Як повідомляє Reuters, раніше Євросоюз прибрав із нового пакета один із пунктів, оскільки Німеччина вважала його проблематичним.

Відомо, що йдеться про пункт, який поширював дію так званого "застереження про заборону Росії" на дочірні компанії в третіх країнах. Дипломати зазначають, що пункт статті 12G було виключено з компромісного тексту, поширеного серед держав-членів незадовго до зустрічі послів. Відповідно до проекту ранньої версії пакета санкцій, цей пункт мав на меті змусити дочірні компанії заборонити реекспорт у Росію і реекспорт для використання в Росії.

Видання наголошує, що включення цього пункту могло б посилити заходи ЄС, адже блок постійно посилює санкції проти Москви за те, що Кремль розв'язав війну проти України, але його зусилля підриваються обходом санкцій через треті країни. Варто додати, що офіційні особи з 27 країн Європейського союзу вже понад місяць обговорюють санкційні обмеження щодо Москви.

Нові заходи містять заборону на перевалку російського скрапленого природного газу та план притягнення операторів ЄС до відповідальності за порушення санкцій їх дочірніми компаніями чи партнерами з третіх країн.

Нагадаємо, 17 червня Рада Європейського Союзу ухвалила рішення до 23 червня 2025 року продовжити санкції, введені ЄС у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією. Крім того, під обмеження ЄС також підпадає експорт певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання у незаконно анексованому Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах або розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 20.06.2024 09:32