Фото: politic.karpat.in.ua

Однопартієць Орбана став президентом Угорщини

У понеділок, 26 лютого, парламент Угорщини обрав нового президента країни. Ним став член керівної партії "Фідес" та глава Конституційного суду Тамаш Шуйок.

Про це повідомляє угорське видання Telex. Новий президент республіки Тамаш Шуйок, який вступить на посаду через вісім днів, 5 березня, склав урочисту присягу.

Після таємного голосування представники обрали Тамаша Шуйока президентом республіки: 139 зі 146 голосів було визнано дійсними. З них 134 проголосували "за" та п'ятеро проголосували "проти". Ніхто не утримався.

Варто зазначити, що вже колишня президентка країни Каталін Новак не брала участі у зустрічі.

Цікаво, що 10 лютого президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку. Це сталося після скандалу, що розгорівся на тлі її помилування звинувачуваного у покриванні сексуального насильства над дітьми у дитячому будинку.

Скандальна ситуація з Каталін Новак

Скандал, який розгорівся нещодавно, пов’язаний із рішенням Новак помилувати близько 20 людей у квітні 2023 року, напередодні візиту Папи Римського в Угорщину.

Серед помилуваних виявився заступник директора дитячого будинку, який допомагав приховувати злочини колишньому директору, засудженому за сексуальне насильство над декількома неповнолітніми хлопчиками 2004-2016 років.

Новак стала першою жінкою, яка отримала посаду президента Угорщини, а також наймолодшою на цій посаді в історії країни. Новак обрали президенткою у віці 44 років. Окрім того, Новак є віце-головою партії угорського прем'єра Віктора Орбана "Фідес".

Нагадаємо, 26 лютого парламент Угорщини підтримав заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсу. Країна зможе почати процес доєднання до НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.02.2024 23:07