Фото ілюстративне. Джерело: прес-служба НАТО

Офіційно: Швеція стала 32 країною-членом НАТО (документ)

У четвер, 7 березня, Швеція офіційно приєдналася до НАТО. Таким чином ця скандинавська країна стала 32 членом Північноатлантичного Альянсу.

Відповідний протокол опублікував сайт Державного департаменту Сполучених Штатів Америки.

"7 березня 2024 року умови набуття чинності, викладені в статті II протоколу до пункту "Атлантичний договір про приєднання Королівства Швеція" виконані. Відповідно, протокол набув чинності 7 березня 2024 року", — йдеться у документі.

Скріншот документа про вступ Швеції в НАТО

Скріншот документа про вступ Швеції в НАТО

Тож це офіційна дата приєднання Швеції до Північноатлантичного альянсу. Раніше в Білому домі зазначали, що Швеція — сильна демократія з високоефективними збройними силами, яка поділяє цінності та бачення світу Альянсу.

"Приєднання Швеції до НАТО зробить США та наших союзників ще безпечнішими", — додали в заяві американці.

Водночас шведське видання The Local повідомляло, що міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прилетів до США, аби передати Швеції ратифікаційні документи своєї країни. Угорщина залишалася останньою країною, яка не ратифікувала заявку. При цьому церемонія підняття шведського прапора в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі вже запланована на понеділок, 11-го березня.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще у 2022 році разом із Фінляндією. У травні країни відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь, адже, щоб країна стала частиною Альянсу, її заявку повинні були ратифікувати всі країни-члени.

Свого часу Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини також постійно відклав ратифікацію заявки Швеції, оскільки там вважали, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

25 січня президент Туреччини Реджеп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у Північноатлантичний альянс.

24 січня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про те, що його уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі. Вже 26 лютого парламент Угорщини все-таки підтримав заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсуА вже 5-го березня новообраний президент Тамаш Шуек підписав документ.

Нагадаємо, що 20 лютого уряд Швеції представив рекордний для країни пакет оборонної допомоги Україні загальною вартістю 7,1 мільярда шведських крон (630 мільйонів євро). Це вже 15-й пакет військової допомоги від Стокгольму для Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.03.2024 16:30