Фото: Pixabay

Швеція сьогодні офіційно стане членом НАТО, — Білий дім

У четвер, 7 березня, Швеція офіційно стане повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомив Білий дім.

"Швеція офіційно приєднається до Альянсу НАТО 7 березня 2024 року, ставши 32-м союзником", — наголосили у Білому домі.

У США вважають, що Швеція є країною із сильною демократією та високобоєздатною армією, яка поділяє цінності НАТО. До того ж у Білому домі зауважили, що присутність Швеції у НАТО зробить Сполучені Штати та інших союзників ще безпечнішими.

"НАТО є найпотужнішим оборонним альянсом в історії світу, і сьогодні це так само важливо для забезпечення безпеки наших громадян, як це було 75 років тому, коли наш Альянс був заснований на уламках Другої світової війни", — резюмував Білий дім.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще у 2022 році разом із Фінляндією. У травні країни відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь, адже, щоб країна стала частиною Альянсу, її заявку повинні були ратифікувати всі країни-члени.

Свого часу Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини також постійно відклав ратифікацію заявки Швеції, оскільки там вважали, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

25 січня президент Туреччини Реджеп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у Північноатлантичний альянс.

Нагадаємо, 24 січня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про те, що його уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі.

Вже 26 лютого парламент Угорщини все-таки підтримав заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсу. Країна зможе почати процес доєднання до НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Політика, 07.03.2024 14:34