Фото: Pixabay

Коли Швеція офіційно стане членом НАТО: оприлюднено дату

Швеція офіційно стане членом Північноатлантичного альянсу в понеділок, 11 березня. В цей день над штаб-квартирою НАТО в Брюсселі замайорить стяг Швеції.

Про це повідомив шведський телеканал TV4 Nyheterna.

За даними журналістів, до столиці Бельгії у понеділок прибудуть прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, головнокомандувач Збройних сил Мікаел Бюден та інші високопоставлені політики країни. За їх участі і буде підійнято шведський прапор над штаб-квартирою НАТО. Саме підняття прапору означатиме початок процесу набуття членства.

"Будуть запрошені посли країн-членів НАТО і заплановані урочисті церемонії. Також відбудуться пресконференції у зв'язку з підняттям шведського прапора", — наголосив телеканал.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще у 2022 році разом із Фінляндією. У травні країни відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь, адже, щоб країна стала частиною Альянсу, її заявку повинні були ратифікувати всі країни-члени.

Свого часу Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини також постійно відклав ратифікацію заявки Швеції, оскільки там вважали, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

25 січня президент Туреччини Реджеп Ердоган офіційно затвердив ратифікацію вступу Швеції у Північноатлантичний альянс.

Нагадаємо, 24 січня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом заявив про те, що його уряд підтримує членство Швеції в Північноатлантичному альянсі.

Вже 26 лютого парламент Угорщини все-таки підтримав заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного альянсу. Країна зможе почати процес доєднання до НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 06.03.2024 14:52