Cьогодні в світі відсутні дієві антибіотики - WHO

20 ВЕРЕСНЯ 2017 17:28

У світі не вистачає дієвих антибіотиків для боротьби зі зростаючою загрозою стійкості до протимікробних препаратів. Про це йдеться у доповіді Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), оприлюдненій у середу, 20 вересня, передає TrueUA з посиланням на World Health Organization.  

Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє про нестачу дієвих антибіотиків для боротьби з резистентними інфекціями і закликає до збільшення інвестицій у розробку нових препаратів.  

ВООЗ зазначає, що більшість препаратів, які у даний час знаходяться на стадії клінічної розробки, є модифікаціями вже існуючих класів антибіотиків і лише тимчасовим рішенням.   

Тільки деякі потенційні препарати призначаються для долання стійких до антибіотиків інфекцій у той час, як від терапевтично резистентного туберкульозу щорічно вмирає близько 250 тисяч людей.  

«Необхідно терміново розширити інвестиції в дослідження і розробки препаратів проти інфекцій, стійких до антибіотиків, інакше ми знову опинимося в часі, коли люди боялися поширення інфекцій і ризикували своїм життям під час простих хірургічних операцій», - зазначив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус.  

Зараз в клінічній розробці знаходиться 51 новий антибіотик і біологічний препарат, що призначаються для лікування інфекцій, викликаних пріоритетними стійкими до антибіотиків патогенами, а також туберкульозу і іноді смертельної діарейної інфекції, спричиненої бактерією клострідіум діффіціле.   

В той же час, серед них лише вісім антибіотиків класифіковані ВООЗ як інноваційні лікарські засоби, які підвищать цінність існуючого на сьогоднішній день арсеналу антибіотиків.

 

Суспільство, 20.09.2017 17:28