Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Окремі положення законопроекту про підвищення податків не відповідають Конституції, — юридичне управління ВР

Головне юридичне управління Верховної Ради проаналізувало законопроект про підвищення податків та зробило висновок, що його окремі положення не відповідають Конституції України.

Про це йдеться у висновку управління щодо поданого до другого читання тексту законопроекту №11416-д, який опублікований на сайті Верховної Ради.

"У Головному юридичному управлінні у вкрай стислі строки здійснено юридичну експертизу підготовленого до другого читання комітетом Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики однойменного законопроекту та, за результатами експертизи, зазначаємо про те, що його окремі положення не відповідають Конституції, не узгоджуються із законами України та не враховують правову позицію Конституційного суду України", — йдеться у документі.

Чому законопроект не відповідає Конституції України: пояснення юристів

  1. Проектом запроваджується сплата авансових внесків з податку на доходи фізичних осіб, з податку на прибуток підприємств, з військового збору. При цьому передбачається встановити, що у разі якщо сума авансового внеску з податку, попередньо сплачена протягом звітного податкового року перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання з податку за такий звітний податковий рік, сума такого перевищення не підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку. Зазначене не відповідає принципу рівності усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, який полягає у забезпеченні однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, громадянства фізичної особи, місця походження капіталу, а також принципу нейтральності оподаткування, який полягає в установленні податків та зборів у спосіб, який не впливає на збільшення або зменшення конкурентоздатності платника податків

  2. Вказана у законопроекті пропозиція щодо встановлення розмірів авансового внеску з податку на прибуток (для обмінних пунктів) у євро нівелює конституційне значення гривні як грошової одиниці України навіть у внутрішньогосподарському обігу.
  3. До того ж низка положень законопроекту не враховує вимог статті 8 Конституції України, адже порушує принцип юридичної визначеності та передбачуваності закону. Юристи наголосили, що "закон має бути сформульований з достатньою мірою чіткості, щоб особа мала можливість скерувати свою поведінку".
  4. Також юристи розкритикували підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%, яке, у разі схвалення законопроекту у чинній редакції, буде застосовуватися з 1 жовтня 2024 року. Така норма не відповідає Конституції, адже закони не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Підвищення податків в Україні: що відомо

29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні оновлений законопроект про підвищення податків. Це було вже друге голосування парламентарів у вересні.

Законопроект передбачає:

  • збільшення військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%;
  • впровадження ВЗ для ФОПів;
  • 50% податок на банки;
  • збільшення МПЗ для земель;
  • 25% ПП для фінкомпаній;
  • звільнення кешбеку від оподаткування;
  • перехід на помісячну звітність по ПДФО;
  • збільшення ренти на видобуток щебеню.

Нагадаємо, заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук нещодавно заявив, що у разі остаточного схвалення законопроекту про підвищення податків, він не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції, оскільки додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.10.2024 13:31