Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Історичне підвищення податків: комітет Ради підтримав законопроект

У п'ятницю, 4 жовтня, податковий комітет Верховної Ради підтримав до другого читання законопроект про історичне збільшення податків. Голосування в парламенті очікується наступного тижня.

Про це повідомив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк.

"Комітет підтримав до другого читання законопроект №11416-д про історичне збільшення податків", — написав він на своїй сторінці у Telegram.

"За" проголосували 19 членів комітету, "проти" — троє. Нардепи розглянуть законопроект у Раді на наступному тижні, а підпишуть його вже у другій половині жовтня. Проте Железняк нагадав, що частина норм вступить у дію "заднім числом" — з 1 жовтня.

Законопроект передбачає:

  • збільшення військового збору (ВЗ) з 1,5% до 5%;
  • впровадження ВЗ для ФОПів;
  • 50% податок на банки;
  • збільшення МПЗ для земель;
  • 25% ПП для фінкомпаній;
  • звільнення кешбеку від оподаткування;
  • перехід на помісячну звітність по ПДФО;
  • збільшення ренти на видобуток щебеню.

Железняк додав, що уряд відмовився відтермінувати нововведення до 1 листопада чи частково замінити на підвищення ПДВ.

Підвищення податків в Україні: що відомо

29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні оновлений законопроект про підвищення податків. Це було вже друге голосування парламентарів у вересні.

Нагадаємо, заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук нещодавно заявив, що у разі остаточного схвалення законопроекту про підвищення податків, він не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції, оскільки додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.10.2024 15:59