Фото: Мінфін

Чи вплине підвищення податків на ціни: прогноз НБУ

У разі остаточного схвалення законопроекту про підвищення податків, він не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції, оскільки додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками. 

Таку заяву зробив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв’ю для Центру економічної стратегії.

За його словами, підвищення оподаткування доходів буде збалансовано тим, що отримані додаткові бюджетні ресурси повернуться в економіку у вигляді державних видатків, що не призведе до значного тиску на попит та зростання цін. 

"Водночас, аналізуючи пакет ініціатив, поданих до парламенту, ми дійшли висновку, що більшість з них матимуть переважно нейтральний вплив на ціни", — запевнив заступник голови НБУ.

Ніколайчук додав, що регулятор уже проводив відповідні розрахунки, які були відображені в липневому інфляційному звіті. Там ішлося про можливі додаткові інфляційні ефекти у разі підвищення ставок на окремі податки. За оцінками НБУ, підвищення податків на доходи населення матиме обмежений вплив на інфляцію, однак у випадку збільшення ставки ПДВ чи військового збору з доходів підприємств матиме більший вплив на ціни.

Підвищення податків в Україні: що відомо

29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні оновлений законопроект про підвищення податків. Це вже друге голосування парламентарів цього місяця. У середині жовтня планується друге читання.

Законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на першу-другу групу ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% на всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків у 2024 році.

Нагадаємо, Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2024 році на рівні 3%, проте погіршив його на наступний рік — із 6% до 4,7%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.09.2024 16:59