Фото: ЄБРР

Європейський банк змінив прогноз зростання ВВП в Україні наступного року

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зберіг прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2024 році на рівні 3%, проте погіршив його на наступний рік — із 6% до 4,7%.

Про це свідчать новий звіт ЄБРР, пише "Інтерфакс-Україна". 

"Знищення потужностей і об'єктів генерації та передачі електроенергії негативно впливає на українську економіку і вже перервало чотири квартали суттєвого зростання ВВП. З огляду на це, банк знизив свій прогноз зростання для України на 2025 рік до 4,7% порівняно з 6% у травневому звіті", — йдеться у документі.

Проте оновлений прогноз ЄБРР оптимістичніший, ніж Національного банку (4,1%), уряду України (2,7%) та МВФ (2,5-3,5%).

Регіональний економіст ЄБРР Дімітар Богов в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" зазначив, що банк у 2025 році очікує поліпшення справ в енергетиці та оборонно-промисловому комплексі, що зробить поштовх для економіки.

"Ми вважаємо, що ситуація з енергопостачанням покращиться порівняно з цим роком. Наразі докладається багато зусиль для поліпшення ситуації, які, ймовірно, принесуть результати наступного року. Крім того, нещодавно ЄС оголосив про збільшення підтримки для збільшення внутрішніх потужностей і експорту електроенергії в Україну", — сказав він.

Нагадаємо, за прогнозом МВФ, у 2024 році очікується економічне уповільнення через повторні атаки на енергетичну інфраструктуру та вплив війни на ринок праці. За підсумками року зростання реального ВВП становитиме 3%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.09.2024 15:25