Фото ілюстративне. Джерело: minfin.com.ua

Проект Держбюджету-2025: який курс долара заклав уряд на наступний рік

Курс гривні, що закладений в державному бюджеті на наступний рік, складає 45 гривень за долар. При цьому потреба в зовнішньому фінансуванні на наступний рік становить більше, ніж очікували: 38,4 мільярда доларів.

Про це повідомив народний депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Як відомо, в п'ятницю, 13 вересня, український уряд затвердив проект державного бюджету на 2025 рік. Далі за ухвалення документа мають проголосувати народні депутати на пленарному засіданні Верховної Ради України.

"Інфляція на наступний рік закладається +9,5%", — додав Ярослав Железняк.

Він також поінформував, що зростання ВВП очікується наступного року менше, ніж цього, — лише +2,7%.

"Потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік становить більше, ніж очікували: 38,4 мільярда доларів. І державний борг до ВВП має навіть впасти до 97% (а цього року буде 100,5%). Поки що в нас навіть 20 не підтверджено, тому явно розраховують на той грант від G7 у розмірі 50 мільярдів доларів під доходи від заморожених російських активів", — підсумував Ярослав Железняк.

Пріоритети бюджету на 2025 рік

Перший пріоритет цього бюджету дуже чіткий — це оборона та безпека нашої країниНа українську зброю, техніку, дрони виділять більше грошей. Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трильйона гривень

"Всі внутрішні ресурси знову будемо направляти на ці цілі", — підкреслив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. 

Другий пріоритет — це фінансування захищених статей бюджету. Понад 400 мільярдів гривень планують виділити на соціальний захист. 211 мільярда гривень буде направлено на охорону здоровʼя та майже 170 мільярда гривень на освіту.

"Пенсії будуть проіндексовані, а субсидії будуть виплачуватися всім, хто цього потребує", — наголосив Шмигаль.

Третій пріоритет — підтримка регіонів та бізнесу. Уряд продовжуватиме допомагати місцевим бюджетам шляхом дотацій та субвенцій. У проекті держбюджету на 2025 рік передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма "єОселя".

Прем'єр наголосив, що "новацією цього бюджету стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проектами, що зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними". Зокрема, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проекти та реалізація нової ветеранської політики.

"Головний фінансовий документ країни на 2025 рік направлений на те, аби Україна вистояла та перемогла", — підсумував посадовець.

Нагадаємо, за даними Мінфіну, за перших сім місяців 2024 року видатки на сектор оборони та безпеки України становили один трильйон гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 13.09.2024 23:43