Фото: Данило Гетманцев. Джерело – "Слуга народу"

Підвищення ПДВ: Гетманцев не виключає, що буде другий етап зростання податків

Голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев наразі не бачить підстав для підвищення податку на додану вартість. Проте до цього питання, імовірно, доведеться повернутися.

В інтерв'ю "Українським новинам" він нагадав, що обговорення підвищення ПДВ дискутувалося у різних аспектах від появи так званого "ресурсного законопроекту". 

"Нині ми бачимо, що немає підстав підвищувати ПДВ, але не виключаємо, що вони з'являться в майбутньому. А це майбутнє може бути і через місяць або пізніше", — зазначив він.

Гетманцев пояснив, що може з'явитися відповідна пропозиція від Кабінету міністрів щодо підвищення податків. Проте, поки що позиція уряду така, що достатньо тих змін законопроекту №11416-д, за які Рада проголосувала в першому читанні.

"Але ми маємо пам’ятати не тільки про потреби до кінця року, але й на наступний рік, де ми поки що не маємо 100% впевненості щодо залучення усіх тих обсягів зовнішньої допомоги, якої потребуватимемо", — додав голова податкового комітету. 

Підвищення податків в Україні: що відомо

29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Проте 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту. Документ відправили на повторне перше читання. А вже 16 вересня податковий Комітет ВР прийняв до повторного першого читання цю версію урядового законопроекту про підвищення податків.

17 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні оновлений законопроект про підвищення податків. Це вже друге голосування парламентарів цього місяця. У середині жовтня планується друге читання.

Законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків на першу-другу групу ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% на всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання);
  • 50% податок на прибуток банків у 2024 році.

Нагадаємо, напередодні заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук заявив, що у разі остаточного схвалення законопроекту про підвищення податків, він не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції, оскільки додаткові надходження будуть компенсовані бюджетними видатками. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.09.2024 16:24