Фото: Вікіпедія

Окупанти навчилися протидіяти ракетам HIMARS, — CNN

Російські загарбники, ймовірно, навчилися збивати з курсу високоточні ракети установок HIMARS. Наразі рашисти ведуть інтенсивну радіоелектронну боротьбу.

Про це повідомляє CNN з посиланням на власні американські, британські та українські джерела.

Зазначається, що останнім часом ефективність HIMARS на фронті в Україні зменшилася.

"Останніми місяцями Росія все частіше перешкоджає роботі мобільних ракетних комплексів американського виробництва в Україні, використовуючи електронні перешкоди, щоб вивести з ладу систему наведення на ціль за допомогою GPS, що призводить до того, що ракети не влучають у ціль", — йдеться у повідомленні.

Джерела CNN наголошують, що тепер українській стороні необхідно шукати способи налаштувати програмне забезпечення HIMARS таким чином, щоб протистояти російським зусиллям по глушінню. Одним із заходів цієї боротьби є виявлення і знищення російських установок радіоелектронної боротьби. 

"Це постійна гра в кота та мишку з пошуку засобів протидії глушінню тільки для того, щоб потім росіяни протидіяли цим заходам протидії. І неясно, наскільки стійка ця гра в довгостроковій перспективі", – заявив журналістам неназваний представник Пентагону.

Видання зазначає, що GPS-глушилки можуть негативно позначатися і на ефективності інших "розумних" боєприпасів США – артилерійських снарядів Excalibur і комплектів високоточного наведення JDAM для авіабомб. Також джерела CNN додали, що застосування глушилок заважає і самим росіянам, оскільки порушує роботу їх же систем зв'язку, заважаючи координувати дії підрозділів.

У чому особливість HIMARS

HIMARS – ракетний транспортер, який містить групу боєприпасів для реактивної системи залпового вогню, зокрема всі варіанти керованої ракети Gmlrs і ракети тактичної армійської ракетної системи (Atacms).

Унікальність HIMARS полягає у мобільності. Набір ракет для пускового контейнера такий самий, як для Mlrs. Тобто можливий запуск однієї ракети Atacms з дальністю 300 км або шість ракет з дальністю до 70 км.

Нагадаємо, раніше Зеленський повідомив, що після того, як Збройні сили України отримали реактивні системи залпового вогню HIMARS і 155-мм гаубиці, кількість українських бійців, які щодня гинуть від вогню, скоротилася до 30, хоча ще в травні цей показник міг досягати 200.

Зазначимо, ракетні установки HIMARS зберігаються на військових об'єктах, які були побудовані ще в часи Радянського союзу. Вони захищені навіть від ядерного удару.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.05.2023 19:58