Фото: t.me / militarymediacenter / ілюстративне

Окупанти збільшили застосування хімічної зброї на фронті: у ЗСУ розповіли, скільки випадків зафіксували у травні

Російські загарбники все частіше використовують зброю масового ураження на полі бою. Лише у травні окупанти 715 разів застосували хімічні боєприпаси проти українських військових.

Про це повідомила прес-служба Командування сил підтримки Збройних сил України.

"За період широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України ворог поряд із застосуванням звичайних засобів вогневого ураження застосовує спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, переважно CS (2-Хлоробензальмалононітрил)", — йдеться у повідомленні військових.

Так, лише протягом травня 2024 року групами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки військ РХБ захисту Командування сил підтримки Збройних сил України зафіксовано та задокументовано 715 випадків застосування росіянами боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних сполук. Це на 271 випадок більше ніж у квітні 2024 року.

За словами військових, з 15 лютого 2023 року по 24 травня зафіксовано 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами. За вказаний період відбулося 1385 випадків звернень військовослужбовців ЗСУ до медичних закладів з симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, з яких лише у травні — 215.

Варто зазначити, що речовина CS — іритант сльозогінної дії, нерідко застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях. Формально CS не є хімічною зброєю та згідно з конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення від 13 січня 1993 відноситься до "хімічних засобів боротьби із заворушеннями".

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів (найчастіше — хімічні снаряди), а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, за даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.06.2024 14:30