Фото: Генштаб ЗСУ

Росіяни частіше застосовують в Україні боєприпаси з хімічними речовинами: скільки вже зафіксовано випадків

Росія від початку повномасштабної війни здійснила в Україні 626 хімічних атак. Зокрема, лише за січень поточного року зафіксували 51 випадок.

Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

"При цьому динаміка застосування зростає. Щодня фіксується до 10 випадків застосування хімічних речовин", — мовиться у повідомленні.

За даними військових, найчастіше армія РФ використовує гранати, такі як К-51, РГР, які скидає з безпілотників. Проте, застосовуються і саморобні вибухові пристрої, споряджені речовинами подразнювальної дії, а також здійснюються артилерійські обстріли снарядами із вмістом хімічно небезпечних речовин.

Крім того, 14 грудня 2023 року виявлено застосування нового типу спеціальних газових гранат РГ-ВО з вмістом хімречовини CS.

"36 випадків застосування хімічних речовин було задокументовано і направлено для проведення слідчих дій у межах кримінального провадження групами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки зі складу військових частин Командування Сил підтримки спільно з СБУ", — додали у Генштабі.

Що відомо про хімічну зброю

Хімічна зброя — вид зброї масового ураження, дія якої заснована на токсичних властивостях хімічних речовин. Визначальними складовими хімічної зброї, є так звані бойові отруйні речовини, носії хімікатів, а також відповідні прилади й пристрої керування, які використовуються для доправлення хімічної зброї до цілі.

Різновидом хімічних боєприпасів є бінарні пристрої, які споряджаються двома нетоксичними або малотоксичними речовинами — напівпродуктами для отримання цільової отруйної речовини. У боєприпасі ці речовини відокремлені одна від одної і змішуються для отримання токсичного агента вже під час доправлення боєприпасу до цілі.

Нагадаємо, на Сватівському та Бахмутському відтинках фронту 15 листопада було зафіксовано застосування ворогом хімічної зброї проти українських воїнів. Росіяни, швидше за все, використали хлорпікрин.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.01.2024 22:30