Фото: Media Center Ukraine

Омбудсмен розповів, скільки цьогоріч в Україні встановили постраждалих від торгівлі людьми

За дев’ять місяців поточного року в Україні встановлено вже 86 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Росіяни примусово вивозять українців з тимчасово захоплених територій до РФ чи експлуатують у своїх цілях.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Він зазначив, що українці щодня стикаються зі страхом за своє життя, за життя і здоров’я своїх дітей та батьків.

Омбудсмен зауважив, що війна не лише змінила життя, а й вплинула на світовий порядок, зазнала значних змін і система протидії торгівлі людьми.

"Росіяни примусово вивозять українців з тимчасово захоплених територій до РФ чи експлуатують у своїх цілях. Не завжди люди можуть опиратися незаконним вимогам загарбників. Росіяни експлуатують жінок та чоловіків, погрожуючи їм або їхнім родичам. Люди надсилають звернення, у яких розповідають про всі жахіття: незаконне позбавлення волі, трудова експлуатація, примус до різних дій через залякування, побиття і погрози від російських військових та окупаційної влади. Найуразливіші від торгівлі людьми — ті, хто опинились на окупованих територіях. Оскільки вони можуть бути використані у збройному конфлікті, піддані трудовій та іншим видам експлуатації", — наголосив Лубінець.

Також через гуманітарну катастрофу та щоденні обстріли люди вимушені мігрувати в пошуках безпечного притулку за кордоном, а це підвищує ризик до потрапляння в ситуації торгівлі людьми під час працевлаштування, пошуку житла та пересування. Особливо вразливими є жінки та діти. Це може бути як примусова праця, сексуальна експлуатація, примусова вагітність, вилучення органів, або ж втягнення в злочинну діяльність, зауважив омбудсмен.

"Людям, які це пережили, необхідно встановлювати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Цей статус надає їм змогу безоплатно отримати медичну, психологічну, соціальну, правову та інші види необхідної допомоги. Також отримати одноразову грошову допомогу, гарантованою у нашій країні для осіб такої категорії", — наголосив Лубінець.

За його словами, за дев'ять місяців цього року в Україні встановлено вже 86 статусів осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Серед постраждалих 38 жінок, 33 чоловіки, восьмеро дівчат і семеро хлопчиків.

"Проте ці цифри не відображають загальний стан справ у цій сфері. Наголошую, що торгівля людьми — табуйована тема. Постраждалі бояться розголосу, осуду. Або ж бояться звертатися до правоохоронних органів. Система протидії торгівлі людьми повинна бути зосереджена саме на захисті та поновленні прав постраждалих", — повідомив уповноважений ВР з прав людини.

Лубінець запевнив, що відкритий для отримання будь-якої інформації про випадки потрапляння українців у ситуації торгівлі людьми за кордоном, і наголосив на необхідності підвищувати інформування громадян про ризики та наслідки, забезпечувати постраждалих допомогою та захистом, притягувати винних до відповідальності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що троє роботодавців отримали підозру у торгівлі людьми. За відмову працювати вони карали працівників силою: троє роботодавців отримали підозру у торгівлі людьми.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 00:12