Фото: Pixabay

ООН оголосило червоний рівень тривоги у світі через глобальне потепління

Всесвітня метеорологічна організація заявила, що у 2023 році було побито всі глобальні кліматичні рекорди, а 2024 рік може стати ще гіршим. Через це було оголошено червоний рівень тривоги у світі.

Про це повідомляє Reuters.

Зокрема, за даним видання, Метеорологічне агентство ООН представило свій щорічний звіт "Стан глобального клімату", де зазначається, що у 2023 році середня температура досягла найвищого рівня за 174 роки ведення записів із явним відривом, досягнувши 1,45ºC вище доіндустріального рівня.

Крім того, рекордні показники були зафіксовані і в температурі океану. Вони виявилися найвищими за останні 65 років, "причому понад 90% морів зазнавали спеки протягом року, що завдало шкоди продовольчим системам".

"Спільнота ВМО оголошує світові червону тривогу... Те, що ми спостерігали у 2023 році, особливо з безпрецедентним нагріванням океану, відступом льодовиків і втратою морського льоду в Антарктиці, викликає особливе занепокоєння", — заявила Генеральний секретар ВМО Селесте Сауло.

До того ж посадовиця пояснила, що океанська спека є вкрай небезпечною, адже  вона "майже незворотна" і, ймовірно, потребує тисячоліть, щоб повернути назад.

"Тенденція справді викликає занепокоєння, і це через характеристики води, які зберігають тепло довше, ніж атмосфера", — сказала Селесте Сауло.

Водночас керівник відділу моніторингу клімату ВМО Омар Баддур заявив, що існує "висока ймовірність" того, що 2024 рік встановить нові теплові рекорди, оскільки наступний рік після Ель-Ніньо зазвичай є ще теплішим.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом лютого поточного року лютому температура світового океану досягла рекордно високого рівня: середня глобальна температура поверхні моря склала 21,06°C — це рекордний показник.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 20.03.2024 00:16