Фото ілюстративне, джерело: КМДА, Олексій Самсонов

ООН оновила кількість цивільних жертв російської агресії в Україні

В Організації об'єднаних націй підтвердили загибель 9 701 мирного жителя України від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації. Ще 17 748 цивільних українців отримали поранення.

Про це йдеться у звіті управління Верховного комісара ООН з прав людини.

В організації наголошують, що реальна кількість втрат серед цивільних набагато більша. Потребує підтвердження інформація про численні випадки загибелі та поранення цивільних, яка находила з тимчасово окупованих Маріуполя, Лисичанська, Попасної, Сєвєродонецька та інших тимчасово окупованих міст. У деяких місцях досі тривають інтенсивні бойові дії, тому надходження інформації затримується.

"З 24 лютого 2022 року, коли почалася широкомасштабна збройна агресія Російської Федерації, до 24 вересня 2023 року УВКПЛ зафіксувало 27 449 постраждалих серед цивільного населення України: 9 701 загиблий та 17 748 поранених", — йдеться у повідомленні.

За інформацією ООН, від рук окупантів загинули 4 521 чоловік, 2 707 жінок, 289 хлопчиків та 237 дівчаток. Зазначають, що стать 29 загиблих дітей та 1 918 дорослих поки що не встановлена.

У березні 2022 року, за даними ООН, загинули щонайменше 4 154 цивільних людини. Це є найбільший показник за місяць від початку повномасштабного вторгнення. 

Нагадаємо, російські окупанти настільки жорстоко катували українців, що деякі з їхніх жертв помирали. До того ж вони змушували людей дивитися, коли ґвалтували жінок. Про це заявив голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Месе. Він зазначив, що його команда "зібрала додаткові докази, які вказують на те, що застосування тортур російськими збройними силами в районах, які вони контролюють, було широко поширеним і систематичним". 

Росія заперечує скоєння звірств щодо цивільного населення в Україні. Месе зауважив, що спроби комісії контактувати з Росією залишилися без відповіді. Москва мала можливість відповісти на звинувачення засіданні комісії, але жоден російський представник не прийшов. Міністерство оборони Росії не відразу відповіло на запит про коментар.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 09:51