Фото: Володимир Зеленський\Telegram

Операція України на Курщині стимулювала Росію до обмінів полоненими, — ISW

Операція України у Курській області Росії стимулювала країну-агресорку до проведення обмінів військовополоненими. Проте цей ефект може бути короткостроковим.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Україна та Росія провели обмін військовополоненими 14 вересня — третій обмін військовополоненими з моменту українського вторгнення в Курську область, що, схоже, спричинило короткостроковий ефект збільшення стимулів для Росії брати участь у обміні військовополоненими", — зауважили фахівці.

Зокрема, 14 вересня Росія повернула Україні 103 полонених, включаючи українських військовослужбовців, які захищали металургійний комбінат "Азовсталь" у Маріуполі на початку 2022 року. Натомість Україна віддала країні-агресорці солдатів, яких ЗСУ захопили в Курській області. 

До того ж цей обмін військовополоненими відбувся наступного дня після аналогічного обміну, під час якого з кожної сторони було повернуто по 49 в'язнів.

"Українські офіційні особи неодноразово підкреслювали, що операція під Курськом посилила переговорний потенціал України щодо обміну полоненими з Росією, після того, як Кремль послідовно відкидав спроби України вести переговори про обмін полоненими", — зауважили аналітики.

Водночас фахівці наголосили, що частота обмінів полоненими між Україною та РФ значно зросла після початку операції українських військ у Курській області. Відтоді обидві сторони обміняли загалом по 267 полонених.

"Росія та Україна провели лише три інші обміни полоненими, які охопили приблизно 405 українських військовополонених та 423 російських військовополонених, у період з 1 січня по 6 серпня 2024 року", — резюмували у ISW.

Нагадаємо, раніше аналітики ISW повідомляли, що війська країни-агресорки поки не починали широкомасштабних контрнаступальних дій у Курській області, щоб витіснити Збройні сили України із займаних позицій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.09.2024 07:10