Фото: ілюстраційне. Джерело: realgazeta.com.ua

Оренда житла у Чехії: як українським біженцям отримати допомогу з пошуком помешкання

Одним із найбільших викликів для українців, які тимчасово проживають у Чехії, є пошук помешкання. Частина біженців отримують відмови саме через їхнє громадянство.

Як отримати допомогу з орендою житла розповіла керівниця центру "Світло" Ольга Череп’юк в інтерв'ю Pro Ukraїаnu.

Часто люди очікують на квартиру у Чехії декілька місяців. Іншою проблемою оренди житла є непридатне для проживання приміщення і відповідно неприйнятне для МВС країни та інших державних органів. Щоб отримати допомогу, люди можуть звертатися до центру "Світло", який допомагає українським біженцям.

"Однозначно люди можуть до нас звернутися. Ми допомагаємо телефонувати орендодавцям і маклерами. Ми допомагаємо з супроводом на огляди житла. Можемо допомогти з перекладом і підписанням договору. І також намагаємося виступати, як гарант у комунікації у посередництві з власником чи з маклерською компанією", — заявила вона.

Череп'юк також підкреслила, що виплати на житло з вересня продовжуватимуться. Наразі розглядається закон, щоби підвищити допомогу українським біженцям, що допомогло б їм покривати витрати на житло. 

"Наскільки мені відомо виплати збільшаться до шести та восьми тисяч відповідно, якщо житло в реєстрі або ні", — зазначила керівниця центру "Світло".

Нагадаємо, умови надання допомоги для українських біженців у Чехії змінюються з 1 вересня. Йдеться про державне гуманітарне житло.

Додамо, 5 травня Національний банк України заявив, що, за їх прогнозами, у 2025-2026 роках очікується повернення значної кількості українських біженців. Проте ризики неповернення великої частини громадян залишаються високими. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.06.2024 01:23