Фото: ілюстраційне. Джерело: realgazeta.com.ua

Чехія вводить обмеження на безкоштовне житло для українців

Умови надання допомоги для українських біженців у Чехії змінюються з 1 вересня. Йдеться про державне гуманітарне житло.

Як повідомляє proukrainu.blesk.cz, українських біженців закликають не залишати пошук нового житла на останній момент.

Міністерство внутрішніх справ Чехії зазначає, що з початку осені в країні зміняться умови надання державного гуманітарного житла. Воно буде надаватися на термін до 90 днів.

"Зміна стосується і тих, хто належить до категорії вразливих осіб. Якщо станом на 1 вересня 2024 року ви перевищите термін 90 днів з дати надання першого тимчасового захисту, вам потрібно буде до цього дня виселитися з державного гуманітарного житла", — йдеться у повідомленні. 

Варто додати, що система екстреного проживання та притулку в Чехії для українців була задумана як тимчасове рішення для тих, хто не в змозі орендувати житло самостійно. Тому безплатне проживання надаватиметься у перший час після приїзду.

"Вразливі особи з особливими потребами, які не зможуть самостійно забезпечити житло, можуть скористатися компенсаційними та підтримувальними засобами соціальної підтримки", — наголосили в МВС Чехії. 

У Міністерстві праці Чехії зазначили, що проживання людей із тимчасовим захистом підтримують через надання фінансової допомоги та збільшення виплат на житло для вразливих осіб. Якщо житло офіційно зареєстроване, то виплати сягають 243 євро, але якщо житло не зареєстровано офіційно, то виплати на одну особу сягають 194 євро. 

У МВС країни радять українцям або орендувати окреме житло, або домовитися з гуртожитком про подальшу оплату проживання. Також надають консультації з пошуку житла в центрах допомоги біженцям. 

Нагадаємо, 5 травня Національний банк України заявив, що, за їх прогнозами, у 2025-2026 роках очікується повернення значної кількості українських біженців. Проте ризики неповернення великої частини громадян залишаються високими. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.05.2024 10:47