Фото: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Організували схему на відбудові Харкова: НАБУ затримало чиновника й бізнесмена

Національне антикорупційне бюро викрило бізнесмена та чиновника, яких підозрюють у розкраданні 160 мільйонів гривень державних коштів. Частина цих грошей була надана Україні міжнародними партнерами для відновлення критичної інфраструктури Харкова.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного відомства, організатор групи — один із впливових бізнесменів, який у змові з першим заступником гендиректора КП "Харківські теплові мережі" домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання труб, вікон та технічної солі.

Затримання підозрюваних у розкраданні коштів

Фото: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Слідство зазначає, що підозрювані використали воєнний стан як привід не проводити відкриті торги. Надалі "переможець" тендера через низку фірм-прокладок здійснив закупівлю продукції у виробника та перепродав комунальному підприємству "Харківські теплові мережі" з націнкою, яка удвічі перевищувала реальну вартість товарів. Водночас комунальне підприємство мало з цим виробником прямі господарські відносини.

Інфографіка від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

Джерело: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

За даними слідства, внаслідок реалізації схеми державі було завдано збитків на суму 159,5 мільйона гривень. Цими коштами зловмисники заволоділи й розпорядилися на власний розсуд. При цьому частина цих коштів, а саме 22 мільйони гривень, була надана Міжнародним банком реконструкції та відродження й призначалася для розвитку інфраструктури Харкова.

Затримання підозрюваних у розкраданні коштів

Фото: Спеціалізована антикорупційна прокуратура

Натепер про підозру повідомлено сімом особам:

  • лідеру організованої групи;
  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів комунального підприємства "Харківські теплові мережі";
  • чотирьом особам, які є підконтрольними лідеру організованої групи.

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України. Слідство вживає заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи та інших осіб, які сприяли вчиненню злочину.

Нагадаємо, у березні НАБУ порушило справу проти голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка. За даними слідства, за три роки він та його родина стали власниками елітного майна на понад 70 мільйонів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 12.04.2024 00:16