Особливості розвитку туризму на тлі пандемії в світі

17 ЛЮТОГО 2022 11:39

Після двох років пандемії туристи все простіше ставляться до санітарних вимог та подорожей з масками. Правила безпеки, вакцинація та тести тісно сплелися зі стилем та плануванням подорожей. Непомітно для себе туристи все частіше диктують нові тенденції в сфері.

"Останні два роки стали справжнім випробуванням для більшості людей у всьому світі. З появою вакцин і цифрових COVID-сертифікатів ми нарешті можемо з нетерпінням чекати нових пригод - як близьких, так і далеких", - пише віце-президент з глобальних корпоративних комунікацій та соціальної відповідальності Amadeus Деніел Бетчелор.

Розвивається активний екотуризм

Фокус у подорожах зміщується до екотуризму: туристи хочуть долучитися до того, що роблять для планети щось корисне.

Недавнє проведене на замовлення Amadeus дослідження показало, що дві третини споживачів вважають екологічно безпечні подорожі пріоритетом. 37% респондентів вважають, що можливості для мандрівників брати участь у збереженні туристичних напрямків допоможуть галузі стати більш стійкою в довгостроковій перспективі.

У Південній Африці одна з компаній пропонує туристам програми з ухилом в екотуризм, включаючи можливість підтримки зусиль по збереженню носорогів в Танзанії. Кількість подібних опцій зростає з кожним днем по всьому світу.

Планувати подорожі допомагатимуть технології

Значна частина відпочиваючих витрачають більше часу на дослідження маршрутів та вивчення локацій, чим на саму подорож. Завдяки технологіям спланувати “подорож мрії” простіше ніж будь-коли.

Окрім того, натхненням для мандрівників все частіше стають медіа та серіали. Завдяки тематичним підбіркам на стрімінгових сервісах, туристів все частіше приваблюють локації з улюблених серіалів та фільмів.  

Наприклад, стаціонарна колонка Alexa може розпізнати недавно переглянутий фільм або серіал і запропонувати ідеї для подорожей в залежності від місця зйомки фільму. Тим часом інша компанія знайшла спосіб використання біометричних технологій, щоб допомогти мандрівникам спланувати відпустку за допомогою онлайн-інструменту: він використовує розпізнавання обличчя для оцінки реакції користувачів на подразники і формує їм пропозиції щодо поїздок.

Надання переваги внутрішньому туризму

2021 рік започаткував нову культуру подорожей. Розуміння туризму та сама сфера змінилися під впливом низки факторів, одним із яких стало закриття кордонів багатьох держав для іноземців. Це призвело до появи тренду на внутрішні подорожі. Мандрівники все більше відкриватимуть власні країни під зовсім іншими ракурсами. Згідно з дослідженням, проведеним Всесвітньою радою з подорожей та туризму, приблизно половина мандрівників по всьому світу планує подорожувати всередині своєї країни протягом 2022 року.

Підвищення інтересу до природних локацій

Крім того, згідно з опитуванням, проведеним Європейською туристичною комісією, більшість європейців цього року віддасть перевагу короткостроковим подорожам до менш людних, незнайомих місць, природних об’єктів, національних парків, сільських поселень, заповідних територій. Збільшення інтересу до подібних об’єктів можна спостерігати в бронюванні квитків до національних парків між 2019 та 2021 роками (на 37% та на 233,5%, порівняно з 2020 роком).

Between Oceans стала однією міжнародних компаній, які завчасно готуються до трендів туризму 2022 року. Своєю місією компанія ставить зробити подорожі доступними та прибутковими для кожного.Онлайн-бронювання, за рахунок блокчейн-технології та інноваційні IT-рішення забезпечують новий підхід до організації відпочинку. Окрім того, на даний момент значна частина об’єктів компанії - це апарт-готелі, які набирають популярність останні роки, та котеджі в природних та екзотичних локаціях.

Молодь швидше адаптується до нових умов подорожей

Якщо говорити про портрет потенційного мандрівника 2022 року, то він юний і усміхнений. Так, найшвидше до усіх змін, пов’язаних із пандемією, адаптувалася молодь. Саме вони демонструють готовність подорожувати попри обмеження та бронюють обрані місця для відпочинку в основному онлайн. Соціальні медіа та цифровий маркетинг стали невіддільним інструментом сучасної реклами і, скоріш за все, залишаються такими в довгостроковій перспективі.

Авторка: Марія-Анна Ратушна.

Читайте також: Українців ознайомлюють з НАТО

Суспільство, 17.02.2022 11:39