Фото: Cernauti.mae.ro

Падіння безпілотника на території Румунії: Бухарест викликав російського посла

У четвер, 14 грудня, міністерство закордонних справ Румунії викликало посла Російської Федерації в Бухаресті Валерія Кузьміна. Це сталось після падіння російського безпілотника на території держави.

Про це йдеться у заяві відомства, пише "Європейська правда".

"МЗС висловлює рішучий протест у зв'язку з інцидентом, спричиненим неконтрольованим падінням безпілотника, який використовувався в атаці на українську портову інфраструктуру в ніч з 13 на 14 грудня, в безлюдному периметрі, розташованому приблизно за 4 км вище за течією від міста Грінду", — йдеться в заяві МЗС Румунії.

Там також наголосили, що "це є новим порушенням повітряного простору Румунії, що суперечить міжнародному праву".

"Міністерство закордонних справ наполегливо вимагає припинення неодноразових нападів на українське населення та цивільну інфраструктуру, а також безвідповідальної ескалації Російською Федерацією безпекової ситуації, в тому числі на кордоні між Румунією та Україною. Міністерство закордонних справ вкотре заявляє про рішуче засудження цих атак проти цивільних об'єктів, які порушують норми міжнародного гуманітарного права та кваліфікуються як воєнні злочини", — зауважили у румунському відомстві.

За даними румунської сторони, МЗС поінформувало та проводить консультації з союзниками по НАТО щодо подій на кордоні між Румунією та Україною, включаючи сьогоднішній інцидент. Водночас міністерство закордонних справ викличе очільника дипломатичної місії Російської Федерації.

Раніше повідомлялось, що ударний дрон, яким російська армія 14 грудня атакувала Одеську область, впав на територію Румунії. На місці прильоту ворожого безпілотника утворилася вирва глибиною півтора метра.

Попередні падіння російських дронів у Румунії: що відомо

Під нічної атаки "шахедами" по портовій інфраструктурі Одеської області на Дунаї 4 вересня дрони-камікадзе впали на території Румунії. Державна прикордонна служба України повідомила, що це відбулося неподалік Ізмаїльського порту.

У Міністерстві закордонних справ України закликали партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав.

Міністерство оборони Румунії у спеціальній заяві засудило атаки на українські об’єкти та цивільну інфраструктуру. У румунському відомстві назвали їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні правила. Водночас міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску повідомила, що атаки Російської Федерації по інфраструктурі на Півдні України несуть ризики для її країни.

Водночас президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив падіння російських безпілотників 4 вересня на території його країни. Він заявив, що не було знайдено жодної деталі від дрона країни-агресорки.

Також румунський лідер наголосив, що держава повністю контролює свій повітряний простір і має "надзвичайно сильні гарантії безпеки". Крім того, Йоганніс зауважив, що країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію".

Згодом — після того, як уламки все ж виявили, — президент Румунії зробив нову заяву, зазначивши, що в разі підтвердження цього факту — це буде "серйозне порушення". До того ж Йоганніс знову назвав атаки на українську інфраструктуру в регіоні Дунаю воєнним злочином.

Нагадаємо, що в четвер, 12 жовтня, на території Румунії знову виявили уламки російського дрона. Це сталося після ворожої атаки на українську портову інфраструктуру цієї ночі. Безпілотник впав у рослинному масиві біля правого берега річки Чілія — приблизно за три кілометри на захід від міста Плауру. Його виявили близько 05:00. Безпілотник міг впасти та вибухнути, адже на місці виявили кратер.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.12.2023 17:43