Фото: ілюстративне Джерело: ДПСУ

Утворилась півтораметрова вирва: територію Румунії знову атакував російський безпілотник

Ударний дрон, яким російська армія 14 грудня атакувала Одеську область, впав на територію Румунії. На місці прильоту ворожого безпілотника утворилася вирва глибиною півтора метра.

Про це повідомили у Міністерстві оборони Румунії (MApN).

"З середи по четвер, 13-14 грудня, російські війська продовжували обстріли з безпілотників української портової інфраструктури в районі кордону між Україною та Румунією. Радарна система спостереження румунської армії зафіксувала можливе несанкціоноване проникнення в національний повітряний простір, причому сигнал було виявлено на низькій висоті на шляху до району села Грінду в повіті Тулча", — йдеться у повідомленні.

На місці інциденту в Румунії утворилася вирву глибиною 1,5 метра. Румунське міністерство оборони рішуче засудило атаки Росії на цивільну інфраструктуру в українських портах на Дунаї.

"Ці напади невиправдані та серйозно суперечать нормам міжнародного гуманітарного права. Сили MApN продовжать моніторинг повітряного простору та дослідні місії у районах, де можуть виникнути ризики внаслідок цих ситуацій", — йдеться у повідомленні.

Також румунське відомство повідомило, що MApN підтримує постійний контакт із союзними структурами, які в режимі реального часу інформуються про ситуацію, що склалася внаслідок цих атак.

Попередні падіння російських дронів у Румунії: що відомо

Під нічної атаки "шахедами" по портовій інфраструктурі Одеської області на Дунаї 4 вересня дрони-камікадзе впали на території Румунії. Державна прикордонна служба України повідомила, що це відбулося неподалік Ізмаїльського порту.

У Міністерстві закордонних справ України закликали партнерів прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав.

Міністерство оборони Румунії у спеціальній заяві засудило атаки на українські об’єкти та цивільну інфраструктуру. У румунському відомстві назвали їх невиправданими та такими, що порушують усі міжнародні гуманітарні правила. Водночас міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску повідомила, що атаки Російської Федерації по інфраструктурі на Півдні України несуть ризики для її країни.

Водночас президент Румунії Клаус Йоганніс заперечив падіння російських безпілотників 4 вересня на території його країни. Він заявив, що не було знайдено жодної деталі від дрона країни-агресорки.

Також румунський лідер наголосив, що держава повністю контролює свій повітряний простір і має "надзвичайно сильні гарантії безпеки". Крім того, Йоганніс зауважив, що країни НАТО визначилися з алгоритмом дій на випадок, якщо "щось впаде на їхню територію".

Згодом — після того, як уламки все ж виявили, — президент Румунії зробив нову заяву, зазначивши, що в разі підтвердження цього факту — це буде "серйозне порушення". До того ж Йоганніс знову назвав атаки на українську інфраструктуру в регіоні Дунаю воєнним злочином.

Нагадаємо, що в четвер, 12 жовтня, на території Румунії знову виявили уламки російського дрона. Це сталося після ворожої атаки на українську портову інфраструктуру цієї ночі. Безпілотник впав у рослинному масиві біля правого берега річки Чілія — приблизно за три кілометри на захід від міста Плауру. Його виявили близько 05:00. Безпілотник міг впасти та вибухнути, адже на місці виявили кратер.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.12.2023 16:35