Фото: Ukrainian World Congress

Папа Римський закликав Росію відновити "зернову угоду". Зеленський відреагував

Папа Римський Франциск закликав країну-агресорку Росію відновити Чорноморську зернову ініціативу. Він також назвав росіян братами.

Про це повідомляє Reuters.

"Я звертаюся до моїх братів, влади Російської Федерації, щоб Чорноморська ініціатива могла бути відновлена ​​і зерно могло транспортуватися безпечно", — сказав Франциск.

Звертаючись до людей на площі Святого Петра, він закликав вірян продовжувати молитися "за мученицьку Україну, де війна знищує все, навіть зерно", назвавши це "тяжкою образою Бога".

Водночас президент Володимир Зеленський зауважив, що таке звернення Папи Римського є дуже важливим. Він також наголосив, що Україна є і буде гарантом продовольчої безпеки світу, але зараз головне — зупинити російський терор і повністю реалізувати українську Формулу миру.

"Важливий заклик Понтифіка до Москви — відновити Чорноморську зернову ініціативу. Реакція світових духовних лідерів на російський ракетний терор і знищення української аграрної продукції є вкрай важливою, щоб убезпечити від продовольчої кризи весь світ, і особливо народи Африки й Азії, які найбільше потерпають від загрози голоду", — заявив Зеленський.

Завершення "зернової угоди": що відомо

Кремль 17 липня заявив, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі й виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди". 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

19 липня російський диктатор заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. У британській розвідці припустили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Після виходу зі "зернової угоди", Росія почала потужно обстрілювати південні регіони, зокрема портову інфраструктуру, знизуючи склади із продовольством.

Нагадаємо, 20 липня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до "зернової угоди". Відповідну заяву він зробив у своєму виступі на церемонії відкриття Другого саміту ООН з продовольчих систем. Гутерреш зазначив, що зараз Росія та Україна відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки по всьому світу.

Тим часом США працюють над альтернативними коридорами для експорту українського зерна. На форумі "Росія — Африка", що відбувся напередодні у Санкт-Петербурзі, лідери африканських країн також закликали відновити "зернову угоду".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Політика, 30.07.2023 20:15