Фото: proagro.com.ua

Чому Кремль поспішає з блокуванням українських портів у Чорному морі: в ISW назвали причину

Кремль, ймовірно, розглядає чорноморську "зернову ініціативу" як один з небагатьох засобів впливу на Захід, що залишилися. Керівництво Російської Федерації відмовилося від угоди, щоб добитися цих поступок. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Тепер Кремль, схоже, намагається створити відчуття невідкладності свого повернення до Чорноморської "зернової ініціативи", завдаючи інтенсивних ударів по українських портах та зерновій інфраструктурі та погрожуючи завдати ударів по цивільних судах у Чорному морі. Україна збирає більшу частину зерна у період із липня до серпня, а удари Росії по українських портах і сільськогосподарської інфраструктури можуть ще більше ускладнити можливість України звільнити місце нового врожаю зерна. Тривалі збої в логістиці зерна в Україні, ймовірно, матимуть дедалі все більш каскадні наслідки для постачання зерна, посилюючи почуття терміновості, яке сподівається створити Кремль.

Кремль зазвичай вдається до ескалації риторики навколо підтримки Заходом України у спробі сформувати їх поведінку, хоча Росія, схоже, проводить ці зусилля, що формують, щодо операції із зерном за допомогою кінетичних операцій, а не риторики. Неясно, якою мірою російські сили мають намір завдати ударів по цивільних суднах у Чорному морі, хоча Кремль, ймовірно, вважає, що ця заява вплине на морську активність у Чорному морі та створить умови, що нагадують повну блокаду українських портів на початку повномасштабного вторгнення. Ця спроба досягти економічних поступок із боку Заходу може підірвати зусилля Кремля щодо взаємодії з іншими країнами, оскільки поставить під загрозу постачання продовольства до кількох країн, які є об'єктами впливу Кремля.

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

У британській розвідці заявили, що, на думку Кремля, "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, тому там вирішили зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.07.2023 05:47