Фото: "Укрінформ"

У британській розвідці назвали ймовірну причину виходу Росії із "зернової угоди"

Кремль вирішив, що "зернова угода" більше не відповідає російським інтересам, а тому вирішив зупинити ініціативу. Хоча справжню причину росіяни замаскували, наголошуючи, що суднам, які виходять з чорноморських портів, загрожують українські міни.

Про це йдеться в огляді Міністерства оборони великої Британії.

"Росія замаскувала це дезінформацією, стверджуючи, що її вихід викликаний занепокоєнням, що цивільні судна наражаються на небезпеку від українських мін, і що Україна використовує зерновий коридор у військових цілях, не надаючи доказів своїм твердженням", — йдеться у повідомленні.

При цьому британські аналітики наголошують, що таким вчинком Росія звела нанівець угоду, завдяки якій можна було безпечно експортувати українське продовольство у країни, що його потребують.

британська розвідка

Інфографіка Міністерства оборони Великої Британії

А це означає, вважають у британській розвідці, що Кремль намагається не допустити торговельного судноплавства з українських портів. 

Зазначимо, 19 липня російський диктатор Володимир Путін заявив, що його держава повернеться до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов. Він сказав, що, начебто, ніхто не виконував зобовʼязань та домовленостей щодо Росії, однак від самої Росії "постійно щось вимагали". 

Нагадаємо, 17 липня країна-агресорка Росія заявила, що "відкликає" всі гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі. Крім того, РФ виходить зі Спільного координаційного центру в Стамбулі через припинення "зернової угоди".

Крім того, посольство Росії в Білорусі передало Україні ноту щодо "зернової угоди", в якій заявило, що вона має бути повністю припинена з 18 липня. У документі, зокрема, сказано, що РФ офіційно заперечує подальше продовження "зернового договору" після закінчення її терміну дії.

Додамо, 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Напередодні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив, що Путін погодився на продовження дії зернової ініціативи. Однак у Кремлі відхрестились від цієї заяви, зазначивши, що ні на що не погоджувалися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.07.2023 09:27