Фото: Ukrainian World Congress

Папа Римський закликав Україну здатись та почати переговори з Росією

Папа Франциск заявив, що Україна має виявити те, що він назвав мужністю "білого прапора", і домовитися про припинення війни з Росією, яка почалась після повномасштабного вторгнення Москви два роки тому. Це призвело до загибелі десятків тисяч людей.

Про це повідомляє Reuters.

Франциск зробив свої коментарі в інтерв'ю, записаному у лютому швейцарською телекомпанією RSI, задовго до останньої п'ятничної пропозиції президента Туреччини Тайїпа Ердогана провести саміт між Україною та Росією, щоб покласти край війні. Нову пропозицію Ердоган зробив після зустрічі у Стамбулі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. Український лідер заявив, що хоча він і хоче миру, але не віддасть жодної території. 

Власний мирний план українського лідера передбачає виведення російських військ з усієї території України та відновлення її державних кордонів. Кремль відкинув участь у мирних переговорах на умовах, встановлених Києвом. Прес-секретар Зеленського не одразу відповів на прохання прокоментувати висловлювання Папи.

В інтерв'ю Папу Франциска запитали про його позицію у дебатах між тими, хто каже, що Україна має здатися, оскільки вона не змогла дати відсіч російським силам, і тими, хто каже, що це узаконить дії сильнішої сторони. Інтерв'юер використав у питанні термін "білий прапор".

"Це одна з інтерпретацій, і це правда", — сказав Франциск, згідно з попередньою стенограмою інтерв'ю та частковим відео, наданим Reuters 9 березня.

"Але я думаю, що найсильніший — це той, хто дивиться на ситуацію, думає про людей, має сміливість підняти білий прапор і веде переговори", — сказав Франциск, додавши, що переговори мають відбуватися за допомогою міжнародних держав.

"Слово "переговори" — сміливе слово. Коли ви бачите, що зазнали поразки, що справи йдуть не дуже добре, вам потрібно мати сміливість вести переговори", — наголосив Папа.

Вважалося, що це сталося вперше, коли Франциск використовував такі терміни, як "білий прапор" чи "поразка" під час обговорення війни в Україні, хоча в минулому він говорив про необхідність переговорів.

Минулого року 87-річний Папа направив посланця миру, італійського кардинала Маттео Зуппі, до Києва, Москви та Вашингтона, щоб з'ясувати думку лідерів цих країн.

"Можна відчувати сором, але скількома смертями закінчиться ця війна? Потрібно вести переговори вчасно, знайти країну, яка може бути посередником", — сказав Франциск, згадавши Туреччину серед країн, що їх запропонували.

"Не соромтеся переговорів, поки ситуація не погіршилася", — сказав Франциск, який виступив із сотнями закликів на захист того, що він називає "мученицькою Україною". На запитання, чи він готовий виступити посередником, Папа відповів: "Я тут".

Нагадаємо, 31 грудня після промови "Ангел Господній", Папа Римський Франциск закликав не припиняти молитися за народи, що страждають від війни, згадавши першим "мученицький український народ".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.03.2024 20:59