Туреччина та Швеція домовилися щодо НАТО. Джерело: nato.int

Парламент Туреччини підтримав членство Швеції у НАТО: залишився один бар’єр — угорський

Законопроект про затвердження протоколу про приєднання Швеції до НАТО підписав спікер парламенту Нуман Куртулмуш. Документ передали до комітету закордонних справ Великих національних зборів Туреччини.

Про це повідомило турецьке видання SonDakika. Таким чином Швеція залишилося ще буквально декілька кроків для того, щоби повноцінно стати членом Північноатлантичного альянсу.

У понеділок, 23 жовтня, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган скерував протоколи про приєднання до парламенту. Це сталося після декількох місяців затримки, але на той момент було незрозуміло, скільки часу займе цей процес ратифікації. Однак у парламенті він пройшов доволі швидко

Важливими в цьому плані стали саме слова Ердогана, який запропонував ратифікувати закон. США привітали цю новину та назвали його великим "зрушенням щодо подолання непорозумінь між країнами"

"Очевидно, що ми вже деякий час закликаємо до ратифікації приєднання Швеції. Ми з нетерпінням очікуємо, що цей законопроект розгляне парламент Туреччини, і його ухвалять якомога швидше", – заявив тоді представник Держдепартаменту Метт Міллер.

Водночас експерти CNN зазначили, що хоча рішення Ердогана є кроком вперед у прагненні Стокгольма приєднатися до НАТО, це не означає, що Швеція негайно стане наступним членом Альянсу. Угорщина теж не ратифікувала вступ Швеції до НАТО. У вересні прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що країна не поспішає схвалювати заявку Швеції.

Вступ Швеції до НАТО: що відомо

Швеція та Фінляндія у травні 2022 року відмовилися від традиційного нейтралітету на тлі військового вторгнення Росії в Україну і подали заявки на вступ до НАТО. Фінляндія доєдналася до Альянсу у квітні 2023 року, а ось Швеція залишилася осторонь. Все тому, що Із 30 країн НАТО її вступ досі не ратифікували Туреччина та Угорщина. Туреччина блокувала вступ, аргументуючи тим, що Стокгольм не виконав взятих на себе зобовʼязань щодо видачі ймовірних курдських екстремістів. Водночас парламент Угорщини відклав ратифікацію заявки Швеції до осінньої сесії, оскільки там вважають, що шведські політики говорили "відверту брехню" про стан демократії в Угорщині. Пізніше Угорщина заявила, що підтримує вступ Швеції до НАТО.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 4 червня заявив, що Швеція виконала всі вимоги Туреччини для вступу в Альянс. Він додав, що Туреччина має "легітимні безпекові запевнення", оскільки жоден інший член НАТО не зазнав такої кількості терористичних атак. Столтенберг наголосив, що Швеція зробила багато, щоб задовольнити побоювання Туреччини, зокрема внесла поправки до конституції та посилила контртерористичну співпрацю.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський провів розмову з лідером Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Він висловив вдячність Туреччині за незмінну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. За словами українського лідера, вони обговорили наступний раунд переговорів щодо Формули миру, який відбудеться на Мальті.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.10.2023 16:43