«Печінка на чіпі» - ідеальне тестове середовище для випробування CRISPR

16 ЖОВТНЯ 2018 13:27

Самий знаний не сьогоднішній день редактор генома CRISPR вже не раз доводив свою ефективність.

Однак технологія досить «молода» і вимагає подальшого вивчення впливу на живі організми. Традиційно CRISPR тестується на тваринах або клітинних лініях людини, однак група вчених з Університету штату Арізона пропонує використовувати для цих цілей іншу перспективну технологію - «органи на чіпі». І зокрема нову платформу Liverchip, повідомляє Science Daily.

Органи на чипі є невеликі пристрої з мікротрубочками і людськими клітинами. Трубочки утворюють складну структуру і передають речовини, імітуючи роботу живого органу. Їх дуже часто використовують для різних тестів (в основному, для дослідження препаратів), але ось поєднати орган на чіпі з редактором генома вченим прийшло в голову вперше.

CRISPR дозволяє дослідникам досить легко редагувати набір генів для того, щоб домогтися бажаного результату, проте, за словами одного з авторів дослідження Самір Киані це може нести і небезпеку,

«Не можна виключати, що CRISPR може бути джерелом непередбачених наслідків в майбутньому. Можна зіткнутися з масою наслідків на зразок мутацій і автоімунних реакцій. Є ймовірність, що використання системи створить якісь «нецільові» зміни в геномі, що вплине на весь код ДНК. Таким чином ми можемо отримати найрізноманітніші побічні ефекти такого втручання».

 

Саме для вивчення наслідків експерти і хочуть використовувати органи на чіпі. Адже одна справа - відредагувати геном і зовсім інше - дізнатися, як відредаговані клітини будуть себе «відчувати» в організмі.

«Кінцева мета полягає в тому, щоб створити систему, яка зможе передбачити реакцію тканин на терапію за допомогою CRISPR. У довгостроковій перспективі ми сподіваємося, що зможемо створити безпечні методики застосування редактора генома, що дозволяють розробити методи лікування».

Ну і печінку в даному випадку була вибрана не випадково, так як більшість наших захворювань пов'язана з порушенням метаболізму цього органу і багато дослідників сходяться на думці, що саме печінку стане тим органом, з якого почнеться масова генна терапія у людини.

Технології, 16.10.2018 13:27