Фото: Вікіпедія

Передача Україні ракет Atacms: у Зеленського зробили несподівану заяву

Наразі рано говорити про передачу Україні ракет ATACMS. Відповідні повноваження мають всього дві людини.

Таку заяву в ефірі телемарафону зробив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Є дві людини, які можуть заявити про ATACMS і тоді вони будуть в Україні. Це пан Зеленський і пан Байден (американський президент Джо Байден, — ред)", — сказав Подоляк.

За словами Подоляка, всі інші просто можуть проговорювати варіанти.

Раніше повідомлялось, що рішення щодо надання Україні далекобійних ракет ATACMS було ухвалене адміністрацією президента США Джо Байдена ще до візиту Володимира Зеленського. Американці вирішили не оголошувати про це публічно.

"Питання коли, в якій кількості та чи будуть взагалі надані, вирішують дві людини - Зеленський і Байден", — додав радник керівника Офісу президента.

Що відомо про ATACMS

ATACMS — американський оперативно-тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою. Для запуску ракет призначені пускові установки M142 HIMARS, M270 MLRS та MARS II. Різні модифікації ATACMS мають дальність від 165 до 310 км. Поки що Україна отримувала до HIMARS снаряди, які б'ють на 70-80 км. ЗСУ використовують HIMARS для ударів по складах, штабах та інших цілях у тилу росіян.

Нагадаємо, президент США Джо Байден повідомив українському лідеру Володимиру Зеленському, що Вашингтон передасть невелику кількість ракет дальнього радіуса дії ATACMS для допомоги у війні з Росією.

Раніше Байден під час розширеної двосторонньої зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі повідомив, що перші американські танки M1 Abrams вже в дорозі до України та прибудуть до місця призначення вже наступного тижня. Водночас американський лідер наголосив, що США залишаться відданими наданню підтримки зусиллям України щодо захисту від російського вторгнення. Байден також наголосив на посиленні української системи протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.09.2023 20:59