Колаж TrueUA

Перерахунок пенсій, початок демобілізації строковиків та старт Міжнародного реєстру збитків: яких змін очікувати українцям у квітні

У квітні 2024 року на українців очікує низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, пенсіонерам перерахують пенсії, розпочнеться демобілізація строковиків, а також зросте мінімальна заробітна плата.

Яких змін очікувати українцям у другий місяць весни — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 квітня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

В Україні станом на сьогодні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, тому до кінця опалювального сезону (до середини квітня) тарифи не підвищуватимуть. Проте ситуація може змінитися вже у наприкінці квітня.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко заявив, що вивчається питання підняття ціни на газ, в середньому, десь на 1-1,5 гривні.

Станом на сьогодні тариф на газ складає 7,96 гривні за кубометр. Якщо тариф піднімуть до того рівня, про який розповів посадовець, то він складе 9-9,5 гривні. Відповідно, якщо зросте вартість газу, це автоматично підніме тарифи на теплопостачання і на гарячу воду.

У квітні в Києві можуть зрости тарифи на воду. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг пропонує підвищити ціну на 34,2%. Так, з 1 квітня 2024 року пропонується встановити тариф на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення у розмірі 40,78 гривні (33,98 без ПДВ) за один метр кубічний. Зокрема, з них: централізоване водопостачання — 20,08 гривні (17,57 без ПДВ) за один метр кубічний, централізоване водовідведення — 19,69 гривні (16,41 без ПДВ) за один метр кубічний.

Міністр енергетики Герман Галущенко інформував, що Кабмін у квітні планує оцінити ситуацію в енергетиці. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину. Варто зазначити, що у побутових споживачів є можливість зменшити суми у платіжках за допомогою двозонних чи тризонних лічильників. Так, в нічний час кіловат електроенергії коштуватиме 1,32 гривні замість 2,64 гривні. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Фото: legalaid.gov.ua

Фото: legalaid.gov.ua

Зарплати у квітні: на скільки зростуть виплати

З 1 квітня в Україні зросте мінімальна заробітна плата. Як заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виплати зростуть на 900 гривень. Отже, з 1 квітня 2024 року мінімальна заробітна плата становитиме 8000 гривень (з 1 січня 2024 року вона становила 7100 гривень).

Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Пенсії у квітні у квітні: яких змін очікувати

На працюючих пенсіонерів у квітні очікується перерахунок пенсій. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

Також з 1 квітня 2024 року підвищаться пенсії громадян старше 65 років, які мають повний стаж. Розмір пенсійної виплати вказаної категорії осіб, має складати щонайменше 40% від мінімальної зарплати. Тобто у квітні така пенсія підвищиться з 2840 гривень до 3200 гривень.

Варто зазначити, що з 2024 року в Україні збільшили вимоги до стажу. Тепер, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати щонайменше 31 рік трудового стажу. Ті, у кого трудовий стаж менший за 31 рік та становить від 21 до 31 року, можуть вийти на пенсію в 63 роки.

У квітні пенсіонери можуть отримати додаткову грошову допомогу від ООН. Право на отримання додаткової грошової допомоги в межах реалізації проекту мають пенсіонери, які відповідають таким умовам:

  • отримують пенсію в розмірі меншому за 3250 гривень;
  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій;
  • не отримували з 1 березня 2023 року додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Колаж TrueUA

Колаж TrueUA

Збільшення розміру допомоги дітям загиблих захисників-добровольців

Уряд збільшив розмір державної соціальної допомоги дітям загиблих захисників. Йдеться про дітей загиблих захисників і захисниць України, які добровільно брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, та не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад. Як інформує Урядовий портал з 1 квітня автоматично підвищать розмір виплати на одну дитину із 2361 гривні до 7800 гривень і до 6100 гривень на кожного неповнолітнього, якщо в сім’ї є двоє та більше дітей.

Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

Демобілізація строковиків

У квітні розпочнеться процес демобілізації строковиків. Відповідний графік затвердила Верхова Рада України. За словами народного депутата від "Європейської Солідарності" Олексія Гончаренка, демобілізація строковиків згідно з затвердженими графіками в Збройних силах та Державній спеціальній службі транспорту розпочнеться 2 квітня і завершиться 31 травня. Варто зазначити, що в різних частинах демобілізація строковиків відбудеться в один з днів в цьому проміжку.

Фото: blog.poltava.to

Фото: blog.poltava.to

Міжнародний реєстр збитків у "Дії"

У квітні мешканці України зможуть подати заяву про відшкодування збитків до Міжнародного Реєстру збитків. Це стосується тих, хто постраждав від російської агресії. Послуга буде доступна в застосунку "Дія".  Заступник Міністра юстиції Ірина Мудра уточнила, що 2 квітня 2024 року RD4U (Реєстр збитків для України) офіційно відкриє процес подання заяв про відшкодування збитків, втрат або шкоди, завданих російською агресією проти України.

Початковий запуск буде зосереджено на одній критично важливій категорії, а саме — пошкодження чи руйнування житлового нерухомого майна. Форму заяви для подання у цій категорії уже затверджено. Заяви подаватимуться до RD4U через українську цифрову систему "Дія". Очікується, що до реєстру надійде від 300 000 до 600 000 заяв, пов'язаних з пошкодженням та знищенням нерухомого майна.

Фото: TrueUA

Фото: TrueUA

Збільшення розмірів компенсаційних виплат роботодавцям

З 1 квітня в Україні зросте компенсація роботодавцям за працевлаштування певних категорій громадян. Розмір виплат зміниться у зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати в Україні.

За даними урядового порталу розмір компенсації за працевлаштування людей з інвалідністю, учасників бойових дій, тих кому до настання права на пенсію за віком залишилося не більше п'яти років та громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць тепер становитиме вісім тисяч гривень (50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить шість місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування молоді з-поміж зареєстрованих безробітних (віком до 25 років — в яких страховий стаж менше ніж 12 місяців; віком до 35 років — на перше робоче місце; звільнених зі строкової військової / альтернативної служби — на перше робоче місце) збільшиться до 4 тисяч гривень (не більше 50 відсотків мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить шість місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування громадян, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць і мають додаткові гарантії у працевлаштуванні або, тих які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад шість місяців  підвищиться до 3520 гривень (не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску, який становить 22% від розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої компенсації становить 12 місяців за кожен непарний місяць роботи працівника.

Компенсація за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час дії воєнного стану з 1 квітня становитиме 8 тисяч гривень (одна мінімальна зарплата за повністю виконану місячну (годинну) норму праці). Тривалість такої компенсації становить не більше трьох місяців, для людей з інвалідністю не більше шести місяців.

Водночас компенсація витрат роботодавця на оплату праці працевлаштованих за направленням центрів зайнятості ВПО збільшиться до 16 тисяч гривень (не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць). Тривалість такої компенсації становить шість місяців, для осіб які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні 12 місяців, за кожен непарний місяць.

Збільшиться і розмір допомоги по частковому безробіттю у розрахунку на одного працівника або ФОПа — до 4 тисяч гривень (не вище 50 % розміру мінімальної заробітної плати). Тривалість такої допомоги становить не більш 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців.

У Державній службі зайнятості зауважили, що максимальний розмір оплати праці за участь у суспільно-корисних роботах теж зросте і з 1 квітня становитиме 12 тисяч гривень за місяць (не більше півтора розміру мінімальної заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці).

Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Оформлення закордонного паспорта: нові тарифи

В Україні з 1 квітня зросте вартість оформлення закордонного паспорта. За даними Державної міграційної служби ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" змінює вартість бланків паспорта громадянина України для виїзду за кордон. У зв’язку з цим зростає і загальна вартість оформлення цього документа. 

Так, з 1 квітня вартість виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон зміниться наступним чином:

  • виготовлення закордонного паспорта до 20 робочих — 958 гривень (було 856 гривень);
  • виготовлення закордонного паспорта до семи робочих днів та до трьох робочих днів — 1598 гривні (було 1496 гривні).

У Державній міграційній службі звернули увагу на те, що особи, які оплатили адмінпослуги та подали заяви для оформлення документів до 31 березня 2024 року, отримають документи за старою ціною. Громадяни, які оплатили адмінпослуги до 31 березня, але заяву для оформлення документів ще не подавали, зможуть здійснити доплату за тарифами, що діятимуть на момент подання заяв.

Фото: ДМСУ

Фото: ДМСУ

Zara повертається до України

Улюблений бренд багатьох українців, який зачинив двері своїх магазинів у перший день повномасштабного вторгнення, повертається в Україну.

За даними іспанського власника бренду Zara, компанії Inditex, відкриття магазинів в Україні розпочнеться на початку квітня.

На початку відкриють двадцять магазинів, у тому числі три у Києві, а потім поступово ще тридцять. Всього у компанії до війни було понад вісімдесят магазинів. Закритими залишаться магазини у прифронтових регіонах.

Загалом кількість магазинів бренду Zara по всій країні з часом зросте до п'ятдесяти, але Inditex не може сказати, скільки часу триватиме цей процес, оскільки у пріоритеті безпека працівників.

Фото: businessmagazin.ro

Фото: businessmagazin.ro

Вихідні дні у квітні: скільки відпочиватимуть українці

Квітень 2024 року принесе нам низку державних та церковних свят. Серед них — Міжнародний день пам'яті про чорнобильську катастрофу та Вербна неділя.

Фото: calendar.ua

Фото: calendar.ua

Цього місяця відпочивати будемо лише у суботу та у неділю, адже додаткові вихідні під час війни не надаються, навіть якщо святковий день збігається з вихідним. Вихідні дні квітня 2024 року: 6, 7, 13, 14, 20, 21, 27, 28 числа.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.04.2024 06:00