Фото: Комунальний концерн "Центр комунального сервісу"

В Україні з 1 квітня перерахують пенсії: в ПФУ розповіли, кому чекати надбавки

З 1 квітня відбудеться перерахунок пенсій, який торкнеться деяких категорій громадян. Цього разу виплати підвищать працюючим пенсіонерам. 

Про це повідомила прес-служба Пенсійного фонду України.

Кому перерахують пенсії

Так, з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу, або які відпрацювали менше ніж 24 місяці, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки.

Тобто, якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок здійснюється з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсія може обчислюватись із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, враховується в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення чи попереднього перерахунку пенсії.

У ПФУ пояснюють, що показник середньої зарплати (доходу), який було враховано під час призначення чи попереднього перерахунку пенсії, не змінюється. Якщо на 1 березня 2024 року набуто менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії здійснюється не раніше як через два роки після її призначення чи попереднього перерахунку з урахуванням лише набутого страхового стажу. Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється.

Коли очікувати на надбавку до пенсії

Дата проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2024 року. Проте перерахунок буде проведено після того, як до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату єдиного внеску за перший квартал 2024 року. Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким буде проведено перерахунок, отримають збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці (починаючи з 1 квітня).

Варто зазначити, що працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, такий перерахунок буде проведено у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Нагадаємо, що в Україні оформити пенсію можна дистанційноДля цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та скан-копії документів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 29.03.2024 15:30