Фото: Президентура Республіки Молдова

Росія готує переворот у Молдові: Санду розповіла деталі

Кремль планує дестабілізувати ситуацію в Молдові через масові протести, захоплення державних будівель та заручників. Про це свідчать документи розвідки, які Україна передала політичному керівництву Молдови.

Про це розповіла президентка Молдови Майя Санду, повідомляє Newsmaker.

За словами Санду, РФ не вперше хоче дестабілізувати ситуацію у Молдові, для цього залучають людей з військовою підготовкою.

"План на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників", — сказала вона.

Мета цих дій — повалення конституційної та легітимної влади в Кишиневі на нелегітимну", проросійську, щоб Росія змогла зупинити процес європейської інтеграції республіки та використати Молдову у війні проти України.

Санду відзначила, що, згідно з документами від української розвідки, план перевороту передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в'їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії.  

Лідер Молдови повідомила, що злочинці розраховують на деякі внутрішні сили, зокрема на злочинні угруповання, такі як партія "Шор", деяких ветеранів, колишніх співробітників правоохоронних органів та людей, відомих своїми зв'язками з Плахотнюком.

Нагадаємо, раніше Зеленський повідомляв, що українська розвідка передала керівництву Молдови перехоплений російський план щодо захоплення влади в країні. Він зазначив, що наразі невідомо, чи був у Москві відданий наказ діяти за цим планом проти Молдови.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.02.2023 13:07