Колаж Delo.ua

Перезавантаження системи перевірок бізнесу: Рада у першому читанні підтримала важливий законопроект

Верховна Рада на засіданні 8 жовтня підтримала в першому читанні урядовий законопроект щодо перезавантаження системи перевірок бізнесу. Документ передбачає добровільне страхування підприємців, створення електронного кабінету тощо.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економіки. 

"Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроект, який перезавантажує систему перевірок бізнесу. За проект закону "Про основні засади державного нагляду (контролю)" №5837 парламентарі проголосували на засіданні 8 жовтня 2024 року", — йдеться у повідомленні.

У Мінекономіки пояснили, що мета документа — створити сприятливе середовище для ведення бізнесу, розвитку малого і середнього підприємництва. Масштабна дерегуляція є складовою однієї з чотирьох стратегічних цілей, ухваленої урядом стратегії МСП — відновлення та полегшення ведення бізнесу. 

"Одна з ключових цілей — запровадити збалансовану, прозору систему, яка гарантувала б подальше формування сприятливого бізнес-клімату та середовища для розвитку бізнесу. Та водночас захищала б інтереси держави та людей", — зазначив перший заступник міністра економіки України Олексій Соболев.

Що передбачає законопроект?

Документом передбачено:

  • добровільне страхування цивільної відповідальності роботи підприємців. Для застрахованих підприємців із середнім та незначним ступенем ризику зменшиться кількість планових перевірок;
  • аудит діяльності підприємців як попереджувальний захід. Підприємці зможуть залучати до такого аудиту фахівців органу контролю або незалежної організації. Виявлені правопорушення  можна буде виправити, при цьому штрафні санкції до бізнесу не застосовуватимуться. Позитивний висновок аудиту дозволить зменшити кількість планових перевірок в півтора раза: період між перевірками збільшиться для високого ступеня ризику з 1 до 1,5 років, середнього — з 3 до 4,5 років, незначного – з 5 до 7,5 років;
  • створення в органах контролю інституту громадських рад з питань державного контролю за участі представників бізнесу. Залучення громадськості до розгляду скарг підприємців підвищить об’єктивність та публічність такого розгляду, зменшить навантаження на суди шляхом досудового розгляду скарг;
  • розширення та вдосконалення функціоналу Інспекційного порталу. Наприклад, заходи контролю та обмін документами здійснюватимуться в електронній формі. Запроваджується е-кабінет для підприємців з можливістю подання скарги та відмови від комплексної перевірки через е-систему тощо. Автоматизація процесів дозволить економити час та ресурси підприємців і державних органів.

Водночас документ посилює захист прав громадян та стимулює бізнес бути відповідальним завдяки ліквідації недоброчесних схем уникнення законних перевірок.

Нагадаємо, в Україні до 2027 року планують створити інвестиційний фонд для розвитку бізнесу на 16 мільярдів євро. До його фінансування долучатимуться європейські та міжнародні фінансові інституції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.10.2024 13:59