Фото: ілюстративне Джерело: соцмережі

Підприємців знов зобов’яжуть сплачувати ЄСВ: коли це станеться

У 2025 році фізичних осіб-підприємців знов зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок. Його дозволили ігнорувати на початку повномасштабної війни з Російською Федерацією.

Про це у Telegram-каналі повідомила народна депутатка України Ніна Южаніна.

Вона підкреслила, що зупинення дії цієї норми закону про ЄСВ передбачено пунктом №3 прикінцевих положень проекту державного бюджету. Южаніна нагадала, що відповідні зміни було внесено на початку повномасштабного вторгнення, а саме з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

"Право сплачувати ЄСВ добровільно весь цей час було, і податкова неодноразово наголошувала, що сплата ЄСВ впливає на зарахування страхового стажу. Таким чином, довоєнну систему оподаткування можна буде вважати остаточно повернутою", — додала Ніна Южаніна.

Оновлений законопроект про податки: що відомо

У липні Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроект щодо підвищення податків. Пізніше стало відомо, що документ доопрацювали.

Доопрацьований законопроект передбачає:

  • підвищення військового збору з 1,5% до 5%;
  • збільшення податків для першої та другої групи ФОП;
  • авансові внески на АЗС;
  • 1% для всіх форм ФОП третьої групи;
  • 25% прибутку на фінустанови;
  • помісячна звітність ПДФО (для економічного бронювання).

Нагадаємо, 29 серпня комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав оновлену версію законопроекту про підвищення податків і рекомендував нардепам ухвалити його у першому читанні.

Вже 3 вересня Верховна Рада не підтримала оновлену версію законопроекту про підвищення податків. Документ тепер відправлений на повторне перше читання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 16.09.2024 19:41