Фото: Flickr

Перші перемовини Зеленського та Сі Цзіньпіна з початку війни: про що говорили президенти

Китай направить в Україну спеціального представника з євразійських справ "для поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання української кризи".

Про це заявив лідер КНР Сі Цзіньпін під час телефонної розмови із президентом Володимиром Зеленським, передає Global Times.

За словами китайського лідера, "необхідно використовувати можливість для накопичення сприятливих умов для політичного врегулювання кризи", а Китай і надалі сприятиме мирним переговорам.

Сі Цзіньпін зауважив, що "діалог та переговори — єдиний реальний вихід" закінчити війну в Україні.

Глава КНР також згадував про загрозу ядерної війни, наголосивши, що її ніхто виграти не може. А тому при розв'язанні ядерної проблеми "усі зацікавлені сторони мають зберігати спокій та стриманість".

Крім того, речниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн у коментарі The Guardian повідомила, що Китай чіткий та послідовний у своїй готовності розвивати двосторонні відносини з Україною та стратегічне партнерство. Вона повторила слова Сі Цзіньпіна про те, що "в українській кризі Китай завжди стоїть на боці миру, а основна позиція полягає в сприянні мирним переговорам".

"Китай не створив українську кризу і не є стороною кризи. Як постійний член Ради Безпеки ООН і відповідальна велика країна, Китай не буде сидіти склавши руки, не підливатиме масла у вогонь і тим більше не використовуватиме ситуацію для власної вигоди", — заявила Хуа Чуньїн.

У МЗС Китаю не уточнили, чи досягли сторони якихось конкретних домовленостей. Проте, за словами речниці, Китай продовжуватиме надавати Україні гуманітарну допомогу "у міру своїх можливостей".

Нагадаємо, 26 квітня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Це сталось уперше з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.04.2023 15:31