Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Першу українську дитину росіяни викрали з окупованого Криму ще у 2014 році, — Лубінець

Першу українську дитину росіяни викрали з тимчасово окупованого Криму ще у 2014 році. Україна офіційно зафіксувала цей злочин.

Про це заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"Дуже важливо, щоб усі розуміли масштаби цієї трагедії: ми офіційно зафіксували, що першу дитину росіяни викрали ще з окупованого українського Криму у 2014 році", — наголосив Лубінець.

За його словами, питання депортованих українських дітей обговорюють на всіх міжнародних майданчиках, і Росія нічого не може вдіяти. До того ж Україна започаткувала коаліцію з повернення дітей і проводить заходи на різних рівнях.

"Це окремий воєнний злочин — геноцид. Геноцид має п'ять ознак, одна з яких — примусове переміщення дітей з однієї етнічної групи в іншу. Це те, що роблять росіяни: окупували територію України, забрали українських дітей, вивезли на свою територію або примусово перемістили в межах тимчасово окупованої території України, забрали українські документи — свідоцтво про народження в першу чергу, видали свої", — заявив уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

Омбудсмен додав, що окупанти змушують українських дітей визнавати себе росіянами й використовувати виключно мову ворога. За його словами, "всі факти вказують на те, що це геноцид".

"Я радий, що остання резолюція, за яку проголосувала ПАРЄ, напряму назвала це геноцидом. Ми очікуємо, що всі країни світу, принаймні ті, які доєднались до міжнародної коаліції, юридично визнають факт скоєння геноциду РФ щодо української нації, — зауважив Лубінець.

Депортація українських дітей

Після окупації території України у 2022 році російські загарбники активно вивозили дітей на територію Росії та Білорусі, де на неповнолітніх українців чекали центри перевиховання та загроза всиновлення до російських родин.

Україна встановила імена близько 20 тисяч депортованих дітей і працює над їх поверненням. Депортованих дітей може бути в рази більше, адже на окупованих Росією територіях до війни проживало близько 700 тисяч дітей.

Так, частина викрадених дітей була відправлена на територію РФ і Криму, де діє мережа центрів перевиховання українських дітей. За твердженням окупантів, їх відправляли в дитячі "табори" за згодою їх батьків, проте відомі численні випадки примусу.

Викрадення дітей розглядає Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Суд раніше видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна і дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової, яких вважають причетними до злочину.

Зокрема, президент РФ заявляв, що депортація українських дітей окупантами є "абсолютно легальною", а дитячий омбудсмен, яка усиновила депортованого з Маріуполя хлопчика, стверджує, що займалася не депортацією, а "евакуацією з-під обстрілів".

Варто зазначити, що 8 грудня відбулося перше засідання коаліції з питань повернення депортованих росіянами дітей. У заході взяв участь і президент Володимир Зеленський. Гарант підкреслив, що у питанні повернення українських дітей велике значення має час. За його словами, важливо, щоб маленькі українці не втратили все дитинство на чужині, щоб жорстокість російських державних злочинців не зламала дітей та їхнього звʼязку зі своєю країною та рідними.

Нагадаємо, що станом на вересень минулого року Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв про те, що Україна має підтвердження про всиновлення у Російській Федерації майже чотирьох сотень українських дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.02.2024 17:33