Фото: соцмережі

Стало відомо, скільки викрадених українських дітей всиновили у Росії

В України є підтвердження про всиновлення у Російській Федерації майже чотирьох сотень українських дітей. У Росії бояться відповідальності за викрадення дітей, тому приховують факти.

Про це в ефірі телемарафону розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро ЛубінецьЗа його словами, є підтвердження щодо 386 дітей.

"Встановлений факт, що вони були поміщені в російській сім'ї, і по них або розпочалась процедура, або завершилась процедура всиновлення", — сказав Лубінець.

За його словами, після видання Міжнародним кримінальним судом Гааги ордеру на арешт Путіна та російської омбудсменки Марії Львової-Бєлової остання заявила, що не всиновлювала українську дитину, а начебто взяла її під тимчасовий захист. Тому Лубінець наголошує, що велике значення має термінологія, адже є нюанси у тому, чи це усиновлення або тимчасова опіка.

"Для нас дуже важливі ці терміни, нам дуже важливо встановлювати саме юридичний факт, що росіяни всиновлюють українських дітей. Тоді це чітко підпадає під ознаки воєнного злочину геноциду, який повинен бути трактований як воєнний злочин, який робить вище військово-політичне керівництво РФ. І цим ми займаємося", — наголосив уповноважений ВР з прав людини.

Нагадаємо, 1 вересня у Офісі генерального прокурора розповіли про військові злочини окупантів проти українських дітей. Десятки тисяч дітей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодня переживають нові спроби "перевиховання" та русифікації. 

Правоохоронці зазначають, що за півтора року внаслідок російської агресії щонайменше 503 дитини загинуло, 1117 було поранено, відомо про понад 19500 примусово переміщених дітей. У кримінальних провадженнях зафіксовано руйнування понад 2700 навчальних та виховних закладів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.09.2023 08:43