Фото ілюстративне. Джерело: mezha.media

Під час українських ударів по Севастополю в роботі Starlink стався збій

У роботі супутникового інтернету Starlink зафіксували збій. Це сталося в ніч на середу, 13 вересня. Якраз тоді Збройні сили України завдали ударів по окупованому Севастополю.

Про це повідомив моніторинговий сервіс NetBlocks.

"Підтверджено: мережеві дані в реальному часі показують, що супутникова інтернет-платформа SpaceX Starlink зараз переживає міжнародний збій; причина невідома", — йдеться у повідомленні.

Мережеві дані NetBlocks

Мережеві дані NetBlocks

Пізніше стало відомо, що збій у Starlink стався в момент атаки на окупований росіянами Севастополь. Збройні сили України підтвердили, що вдарили по кораблях росіян і портовій інфраструктурі окупантів у Корабельній бухті Севастополя.

Українські сили пошкодили великий десантний корабель "Мінск" і дизель-електричний підводний човен "Ростов-на-Дону", які перебували на ремонті в сухому доці. Також влучили в судноремонтний завод ім. С. Орджонікідзе у Севастополі. На його території сталося як мінімум три потужні вибухи.

Вимкнення Starlink біля Криму: що відомо

Минулого року Ілон Маск зірвав спецоперацію українських спецслужб, коли ті планували атакувати російський флот у Криму дронами-камікадзе. За даними CNN, він екстрено вимкнув супутниковий зв’язок Starlink біля Криму, на який покладалися українські оператори морських дронів. Нібито він зробив це саме після того, як дізнався про плани атаки, бо боявся, що атака спровокує РФ на ядерний удар, а Маск опиниться причетним до цього.

Сам Маск стверджував, що Starlink взагалі ніколи не працював біля Криму, не кажучи про сам півострів. Відтак він отримав екстрений запит на увімкнення супутникового зв’язку у цьому районі, коли операція вже почалася, але відмовився це.

Своєю чергою, президентка компанії SpaceX Гвін Шотвелл заявила, що Starlink "ніколи не призначався для використання як зброї". Вона наголосила, що ЗСУ можуть користуватися терміналами Starlink для зв’язку, однак SpaceX не хоче, щоб інтернет-сервіс залучали до наступальних дій.

Нагадаємо, що Ілон Маск виправдовувався, що не вважає себе зрадником через ситуацію навколо вимкнення супутникового інтернету Starlink для українських військових поблизу Криму. А в Сенаті США закликали переглянути державні контракти з компанією SpaceX. Пізніше Маск озвучив нову версію торішнього відключення супутникового зв'язку Starlink поблизу Криму. За його словами, Starlink був вимкнений, "бо США запровадили санкції проти Росії".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.09.2023 14:05