Фото: Сергій Братчук

Підняття прапора на Зміїному: The Wall Street Journal повідомив цікаві факти операції ГУР

Після підняття на острові Зміїний прапора України влітку 2022 року спецпризначенцям Головного управління розвідки довелося провести 28 годин на надувному човні у відкритому морі.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

Журналіст WSJ у вересні 2024 року прибув на Зміїний і провів розмову з офіцерами спецпідрозділу "Тимур" (ГУР Міноборони України). Бійці брали участь у звільненні острова влітку 2022 року.

Тоді невеликий острів за 20 миль від узбережжя мав безліч шрамів від безперервних ударів українських військ і був завалений залишками російської військової техніки, а з будівлі об'єктів Держприкордонслужби залишилися купа уламків. Відвоювання Зміїного стало символічною перемогою для України, оскільки в перший день повномасштабного вторгнення РФ, коли військові кораблі російського флоту наблизилися до острова і зажадали від українських прикордонників здатися, то один з представників ДПСУ відповів по рації: "Російський військовий корабель — іди на х**".

"Як говорить історична приказка: "Хто контролює острів Зміїний, той контролює море", — розповів офіцер ГУР із позивним Нед.

Сили оборони розпочали операції, які були націлені на повернення острова під свій контроль у квітні 2022 року, після того, як ракетним ударом був затоплений флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва". Незабаром українська армія почала атакувати острЗміїний ракетами, випущеними з БпЛА та літаків, топили російські катери та знищили російський гелікоптер відразу після приземлення.

Українські бійці розмістили 155-міліметрові самохідні гаубиці на баржах і перемістили в районі дельти Дунаю на вогневі позиції, недоступні ворожим військам на острові. При цьому з барж вели вогонь по Зміїному реактивні системи залпового вогню "Ураган".

"Щойно ми почали систематично працювати із середини червня 2022 року, ми змусили їх покинути острів за два тижні", — заявив куратор операції, офіцер розвідки із позивним Шекспір.

Кадровий військовий із позивним Рамзес і п’ять інших спецпризначенців зі спецпідрозділу "Тимур" висадилися на Зміїний — щоб забезпечити контроль України над островом.

Воїни підпливли до скелі на західній стороні Зміїного на низько нахиленому річковому судні під покровом ночі. Четверо з них на чолі з Рамзесом забралися на скелю і пройшли крізь будівлі та повз залишки техніки, яка була замінована окупантами. Бійці під дощем і туманом почали розміновувати будівлі та збирати документи, що були залишені росіянами поспіхом, а Рамзес підняв над Зміїним український прапор.

Через деякий час погода зіпсувалася, а на зворотному шляху до материкової України сильні хвилі вивели з ладу два мотори їхнього човна та перевернули його. Спецпризначенцям довелося пересісти на надувний човен без двигуна і гребти веслами.

Далі човен українських захисників віднесло у відкрите море — у напрямку газових бурових установок, що були захоплені російською армією. Військові провели ніч, постійно вичерпуючи воду, яка переливалася через борти човна, і активно використовували помпу, щоб підтримувати судно в надутому стані. Після 28 годин у відкритому морі бійці були врятовані.

Нагадаємо, 23 серпня в Україні відзначали День державного прапора. З нагоди свята прикордонники здійняли синьо-жовтий стяг на тимчасово окупованих територіях Півдня нашої держави.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.09.2024 13:19