Залужний пояснив важливість звільнення острова Зміїний

Острів Зміїний не має стратегічного значення для оборони українських кордонів, однак його важливо було звільнити тому, що засоби протиповітряної оборони росіян, які вони там розмістили, досить серйозно перекривали роботу ракет Збройних сил нашої країни.

Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю журналісту Дмитру Комарову.

"Острів Зміїний не має стратегічного значення для оборони українських кордонів, тож росіяни зробили величезну помилку, стягнувши туди людей, стягнувши туди гармати й ракети", — розповів Залужний.

Він також пояснив, що засоби протиповітряної оборони росіян, які базувались на острові, перекривали роботу ракет ЗСУ.

"Вони думали заснувати там військовий гарнізон і що він буде там існувати, і цей гарнізон відомо скільки проіснував. Але зробити так, щоб противника там не було, це було нашим завданням", — наголосив головнокомандувач.

Захоплення й звільнення Зміїного

Росія захопила острів Зміїний в перший день повномасштабної війни. Окупаційна армія облаштувала там ППО та ракетні установки. Крім того, розмістила війська й поставила на чергування катерну групу й авіацію. 25 лютого 2022 року почали точитися жорсткі бої за острів Зміїний. Тоді ж і народилася відома на увесь світ фраза: "Русский военный корабль, иди на**й". Вона стала символом незламності українського війська та призвела до шквалу творчості.

Бої за Зміїний тривали до літа. ЗСУ вдало нищили техніку ворога, а 30 червня стало вирішальним — тоді українські захисники уразили ще один російський зенітний гарматно-ракетний комплекс "Панцир-С1". Після цього в медіа з різних джерел почали надходити повідомлення, що окупанти залишають острів.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний офіційно підтвердив, що окупанти не витримали "вогню української артилерії" й покинули острів. Водночас у Міністерстві оборони РФ вихід окупантів зі Зміїного назвали "жестом доброї волі". Для Росії це означало не просто поразку, а втрату значної переваги в Чорному морі. В українському МВС вказували, що у російської армії не лишилося ППО й тепер вони не можуть підходити ближче кораблями.

4 липня українські військові встановили на острові синьо-жовтий прапор.

Нагадаємо, у квітні 2022 року неподалік Зміїного був потоплений ворожий крейсер "Москва". Саме це, за даними української розвідки, допомогло ЗСУ звільнити острів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.05.2023 06:31