Фото: Maxar

Підрив Каховської ГЕС завдав шалених збитків: у Мінекономіки назвали суму

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської гідроелектростанції, складає щонайменше два мільярди доларів. Йдеться про втрати житлово-комунального сектора, енергетики, сільського господарства, транспорту, екології, промисловості.

Такі дані навели в першому аналізі, здійсненому фахівцями аналітичного підрозділу Київської школи економіки, у співпраці з Офісом Президента України, Мінекономіки та Мінінфраструктури.

Відзначаться, що серйозних втрат зазнав житловий фонд Херсонської та Миколаївської областей. Прямі збитки від затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури оцінюються в 950 мільйонів доларів. Понад чверть загальної суми збитків — 586 мільйонів доларів повʼязані з руйнуванням безпосередньо гідроелектростанції, яку доведеться будувати з нуля. Окремо Міндовкілля попередньо оцінена шкода навколишньому середовищу завдано щонайменше на 1,5 мільярда доларів.

Першочерговим питанням залишається забезпечення постраждалих регіонів питною водою. Так, бюджетний комітет погодив виділення 1,5 мільярда гривень на будівництво магістральних водогонів.

Відповідно до аналізу KSE Institute, збитки через трагедію на Каховській ГЕС охоплюють:

  • житлове господарство: 950 мільйонів доларів збитків. Попередньо, у зону підтоплення потрапити близько 20-30 тисяч будинків у Херсонській області та понад 500 приватних будинків у Миколаївській області.
  • енергетика: 624 мільйонів доларів збитків. Зруйновано Каховську гідроелектростанцію, яка не підлягає відновленню, збитки від якої в загальних збитках сектору сягають 586 мільйонів доларів. Потреби на побудову нової ГЕС складуть близько одного мільярда доларів.
  • транспортна інфраструктура: 311 мільйонів доларів збитків. Від повені постраждали понад 290 км доріг.
  • промисловість: 105 мільйонів доларів збитків. Затоплено 28 великих промислових об'єктів, розташованих на правому і лівому берегах Дніпра.
  • сільське господарство: 25 мільйонів доларів збитків. 
  • довкілля та екологія: 1,5 мільярда доларів втрат — 150 тонн нафти витекло під час вибуху дамби. Рівень солоності Чорного моря біля Одеси майже втричі нижчий норми.

Сума прямих збитків, спричинених підривом Каховської гідроелектростанції

Фото: Мінекономіки

​Нагадаємо, секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов повідомляв, що внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції постачання води до тимчасово окупованого Криму у найближчі роки стане фізично неможливим.

Міністерство аграрної політики наголошувало, що знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.06.2023 12:56