Фото: Telegram Шмигаля

Підтримка держбюджету та залучення інвестицій: Шмигаль пояснив, на що спрямують 50 млрд євро від ЄС

За програмою Ukraine Facility Європейського Союзу Україна отримає 50 мільярда євро впродовж 2024-2027 років. Частину цієї суми спрямують до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. 

Таку заяву зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 2 лютого.

Підтримка держбюджету

За його словами, 39 мільярда євро будуть направлені на підтримку держбюджету України. Ці кошти допоможуть уряду "забезпечити фінансову стабільність та здійснювати пріоритетні видатки бюджету", зокрема всі соціальні програми допомоги громадянам України.

Залучення інвестицій

Шмигаль пояснив, що програма передбачає вісім мільярдів євро у вигляді спеціального інвестиційного інструменту.

"За оцінкою Мінекономіки, це дозволить залучити додаткові 30 мільярдів євро інвестицій", — заявив прем'єр під час засідання уряду.

Трансформація України

За словами очільника уряду, виділених 50 мільярда євро наблизили Україну до членства в Євросоюзі. Він підкреслив, що програма Ukraine Facility допоможе здійснити трансформацію нашої країни.

"Це план із запровадження європейських правил та норм, які наближають нас до членства в ЄС. Всі 27 країн ЄС проголосували за цю програму. Це демонстрація єдності Європи в підтримці України", — наголосив Шмигаль.

Крім того, європейські лідери підтвердили намір продовжувати військову підтримку України. Зокрема, вже в березні Київ розраховує на створення окремого інструменту для України в межах Європейського фонду миру. Йдеться про 20 мільярда євро військової підтримки на наступні чотири роки.

Варто зазначити, що 1 лютого усі 27 країн-членів ЄС під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро в рамках бюджету ЄС терміном на чотири роки. 

Нагадаємо, 1 лютого на саміті ЄС президент Володимир Зеленський відреагував на рішення Європейського Союзу про виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги. Він заявив, що воно є чітким сигналом, що Київ вистоїть у боротьбі із російськими загарбниками.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.02.2024 17:17