Фото: Офіс президента

Зеленський виступив на саміті ЄС після погодження 50 млрд євро для України: головні заяви

Президент Володимир Зеленський відреагував на рішення Європейського Союзу про виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги. Він заявив, що воно є чітким сигналом, що Київ вистоїть у боротьбі із російськими загарбниками.

Під час свого виступу на саміті ЄС український гарант запевнив, що зараз потрібно продемонструвати повну надійність Європи та дієвість її рішень, адже країна-агресорка залучилася підтримкою та тепер отримує допомогу від КНДР у вигляді боєприпасів та ракет.

"Агресія Росії проти Європи, що була розпочата Москвою на європейському фронті, поповнилася черговим спільником Росії, а саме — снарядами для артилерії та балістичними ракетами від Північної Кореї. Вони вже б’ють по наших містах — на додачу до іранських "шахедів", які руйнують нашу цивільну інфраструктуру. Розвідка підтверджує, що Росія отримає мільйон артилерійських снарядів від Пхеньяна", — наголосив Зеленський.

Очільник держави також зауважив, що реалізація європейського плану щодо постачання мільйона артилерійських снарядів для України затримується. І це теж, за його словами, прояв глобальної конкуренції, у якій Європа не має права програти.

"І саме тому сьогодні потрібна ваша єдність щодо створення Ukraine Assistance Fund у межах нашого з вами Європейського фонду миру. Це така надійність і довготривалість підтримки, яку зараз потрібно протиставити відповідним викликам. Не менш як п'ять мільярдів євро на рік, строк — чотири роки. Чіткий пріоритет", — наголосив гарант.

Зеленський додав, що сьогодні Європа надсилає сигнал через Атлантику і по всьому світу, що міжнародний світовий порядок, заснований на правилах, витримає всі виклики. 

"Європа задає тон у глобальних процесах своєю єдністю. Зараз це факт. І він має залишатися таким", — додав президент.

Зауважимо, новий "Інструмент для України" (Ukraine Facility), що передбачає виділення 50 млрд євро у 2024-2027 роках, у ЄС готували з червня 2023 року, коли його вперше представила Європейська комісія. Гроші у вигляді грантів та позик надаватимуться на основі виконання "Плану України", який підкріплюватиметься рядом умов та графіком виплат, погоджених з Євросоюзом. Останній транш від Євросоюзу у рамках попередньої 18-мільярдної програми макрофінансової допомоги Україна отримала 21 грудня. 2023 року Європейський Союз став найбільшим донором прямої бюджетної підтримки. Його гроші забезпечили понад 45% потреб у зовнішньому фінансуванні держави.

Нагадаємо, 1 лютого усі 27 країн-членів Європейського Союзу під час позачергового саміту у Брюсселі погодилися на надання Україні 50 мільярдів євро. Втім, поки невідомо, на яких саме умовах Україна отримає ці гроші, оскільки саміт ще триває. Раніше Угорщина вимагала, щоб лідери Євросоюзу щороку голосували за продовження допомоги, а не схвалили один раз на всі чотири роки. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 14:59