Фото: "Суспільне"

Північне сяйво в Україні: Дніпропетровщину "накрило" рожево-фіолетове небо (фото)

У п'ятницю ввечері, 10 травня, на Дніпропетровщині зафіксували північне сяйво. Його спричинив найпотужніший спалах на Сонці за останні 15-20 років.

Світлини рожево-фіолетового неба оприлюднило "Суспільне".

Там зазначили, що північне сяйво дісталось й до південних областей України. Зокрема не повсякденне явище вразило жителів в Новомосковському районі Дніпропетровщини: там небо світиться кольорами червоно-фіолетового спектра.

Фахівці запевняють, що для того, щоб побачити явище північного сяйва потрібно, щоб збіглися кілька факторів — безхмарне небо й геомагнітна буря.

Спостерігати за цим природним явищем можна за межами міста, де немає електричних джерел освітлення. За прогнозами фахівців, "пік" сяйва припаде на 2-3 годину ночі.

Що таке північне сяйво

Полярне сяйво, це збурення в магнітосфері Землі, які проявляються у вигляді світіння внаслідок зіткнення заряджених частинок сонячного вітру з частинками у верхніх шарах атмосфери нашої планети. Це явище більш характерне для північних регіонів планети. Північне сяйво у небі України зазвичай спостерігається один раз на декілька років.

Хоча полярне сяйво є вражаючим явищем, геомагнітні бурі такого рівня можуть мати вплив на супутники, радіозв'язок та електромережі на поверхні планети. Тому вчені та технічні спеціалісти продовжують вивчати ці явища та вдосконалювати системи передбачення та захисту від них.

Нагадаємо, 5 листопада 2023 року в деяких регіонах України могли побачити рідкісне явище — полярне сяйво. Воно має назву "Аврора" й могло виникнути через геомагнітну бурю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 10.05.2024 23:48