Фото: ГУР

"План Буданова": у ГУР розповіли, як готували оборону Харкова перед повномасштабним вторгненням

Оборона міста Харків готувалася заздалегідь, ще за декілька тижнів до повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Оборону міста готували за планом очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова.

Про це повідомив офіцер ГУР МО України з позивним "Віто" для проекту "Хоробрі серця".

"Я зі своїм товаришем, він теж полковник, разом приїхали у Харків ще до повномасштабного вторгнення — готуватись до оборони міста й області",  — сказав Віто.

Водночас очільник ГУР Кирило Буданов зауважив, що для захисту Харкова й області від росіян до міста перед вторгненням було вирішено перевезти вантажі зі зброєю.

"За два-три тижні перед початком бойових дій нашими офіцерами були відправлені партії стрілецького озброєння разом з гранатометами, зрозуміло, вибухівкою тощо в місто Харків для створення з місцевих, скажімо так, ополчення. Це допомогло", — розповів Буданов.

Своєю чергою, офіцер "Віто" уточнив, що план підготовки до оборони Харкова був розроблений очільником ГУР і отримав відповідно назву "План Буданова".

"План Буданова" — він так у нас називався. Командир викликав мене і мого колегу. І Буданов говорив. Ми зібрались — і в Харків. Завантажили дві машини зброї, боєприпасів. Приїхали в місто, зробили тайникові закладки. 23 лютого я видав першу зброю людям", — пригадав офіцер.

"Віто" додав, що кількість добровольців, які ставали на захист свого міста від російських  загарбників, перевищила всі очікування — привезеної зброї не вистачало.

"Не вистачало боєприпасів, гранат, РПГ. Те, що ми привезли, було розраховано на одну кількість добровольців, людей, які візьмуть в руки зброю. Але харківʼяни показали себе зовсім по іншому. Довелось їх озброювати", — додав Віто.

Нагадаємо, у лютому керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що у Російській Федерації не припинялись мобілізаційні заходи з початку повномасштабного вторгнення в Україну. Щомісяця країна-агресор мобілізує щонайменше 30 тисяч осіб.

Також представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що мобілізація в Росії триває на постійній основі, але жителів Москви вона здебільшого оминала. Проте у майбутньому це їх неминуче торкнеться.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.03.2024 15:13