На фото: Олексій Данілов. джерело: Офіс президента

План змін щодо мобілізації в Україні: деталі від Данілова

В Україні планують змінити порядок мобілізації. При цьому будуть намагатись зберегти боєздатність країни після майже двох років повномасштабної війни з Росією.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов, пише The Guardian.

За його словами, зміни щодо мобілізації будуть оголошені цього тижня. Вони передбачатимуть використання комерційних рекрутингових компаній для проведення більш цілеспрямованого призову та запевнення призовників у тому, що вони виконуватимуть ролі, які відповідають їхнім навичкам, а не просто відправлятимуть їх на фронт.

"Деякі люди бояться, бояться померти, бояться стріляти, але це не означає, що вони не можуть займатися іншою діяльністю… Зараз у нас новий міністр з новим підходом", — наголосив він. 

За словами Данілова, армія співпрацюватиме з двома найбільшими кадровими компаніями України, щоб виявити людей із певними навичками та відмовити кваліфікованих українців, які хочуть допомагати армії, але не хочуть йти на фронт, від спроб ухилитися від призову.

"Мобілізація стане більш гнучкою, будуть оголошені ті спеціальності, які потрібні, і люди зголошуватимуться на конкретну посаду. Наприклад, їм потрібні зварювальники або слюсарі та так далі", — пояснив посадовець.

Варто зазначити, що Верховна Рада на засіданні 8 листопада продовжила строк дії воєнного стану і проведення загальної мобілізації ще на 90 діб. Таке рішення ухвалено вже вдев'яте з початку повномасштабної війни. Загалом зараз на військову службу призивають усіх придатних та обмежено придатних, якщо є потреба у людях на фронті чи в тилу. Зокрема, мобілізують тих, кого ВЛК визнала обмежено придатними, однак їх не відправляють на фронт, а — до частин забезпечення або до ТЦК.

Нагадаємо, раніше у статті для The Economist головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомляв, що країні важливо розширити категорію громадян, які можуть бути покликані на навчання чи мобілізацію.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський анонсував комплексний план з мобілізації в Україні. Глава держави наголосив, що його буде підготовленого уже цього тижня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.11.2023 20:53